Wanneer flexibiliteit onleefbaar wordt

Minister van werk Kris Peeters kwam deze week met een wetsvoorstel om deeltijdse arbeid te vereenvoudigen (voor de bedrijven dan toch). Twee maatregelen binnen dat wetsvoorstel deden toch even mijn wenkbrauwen fronsen. (Niet alleen de mijne trouwens.) Ten eerste zouden uurroosters slechts één dag op voorhand bekend moeten gemaakt worden in plaats van vijf dagen nu. Daarnaast zou ook de verplichting om alle uurroosters op te nemen in het arbeidsreglement worden afgeschaft. De facto worden zo alle uurroosters mogelijk.

Wat de impact van dit voorstel zal zijn op de deeltijds werkenden, vaak ook de meest kwetsbare groepen uit onze maatschappij (want heel vaak alleenstaande ouders) is niet in te schatten. Het lijkt me quasi onmogelijk om één dag op voorhand nog opvang te regelen voor je kinderen als je er alleen voor staat. Bij wie moet je dan terecht? Weekplanningen maken, chauffeursregelingen uitwerken lijkt vrij nutteloos als die planningen telkens opnieuw een dag op voorhand kunnen ongedaan gemaakt worden, buiten jouw wil om en zonder dat je hier een impact op hebt. Wat zijn de gevolgen als je één dag op voorhand weigert om de volgende dag te gaan werken? Neem je dan de facto ontslag? Dus zonder recht te hebben op een ontslagvergoeding en/of werkloosheidsuitkering achteraf?

Bovendien worden ook vrouwen en mannen die zich proberen op te werken uit een heel kwetsbare situatie hier heel zwaar voor gestraft. Bijstuderen lijkt een utopie te worden als je telkens pas een dag op voorhand te horen zal krijgen of je al dan niet moet gaan werken. Veel opleidingen werken met een aanwezigheidsplicht, en je kan maar een beperkt aantal lessen missen. Dit kan je eigenlijk niet meer garanderen als je telkens maar een dag op voorhand te horen krijgt dat je moet gaan werken. En dus zou het vrij nutteloos zijn om inschrijvingsgeld op te hoesten als je – zelfs met de nodige motivatie en inzet – omwille van administratieve formaliteiten niet zeker bent dat je op het einde van de rit een diploma in je handen kan houden.

Ook voor afspraken bij een tandarts, oogarts, dokter of kinesist wordt dit een moeilijke bevalling. Je weet immers maar een dag op voorhand of je er al dan niet zal kunnen zijn. Veel van die specialisten hebben nu al een bordje in hun wachtkamer hangen dat een afspraak die 24 uur op voorhand geannuleerd wordt, zal aangerekend worden. Eigenlijk kan je dan als deeltijds werkende mama geen afspraken meer maken: je weet immers niet of je er zal kunnen zijn en als je – omwille van werkverplichtingen – toch nog een dag op voorhand moet annuleren, moet je ook nog eens betalen. Met geld dat je overigens absoluut niet teveel hebt. De oplossing zal zijn om dan maar geen afspraken meer te maken, om jezelf en je kinderen ook die onontbeerlijke medische zorg te ontzeggen.

We zullen allicht overdrijven en zo zal het allicht niet bedoeld geweest zijn. Maar zo kan de wet – als ze erdoor komt – wel misbruikt worden en dus zal ze ook zo gebruikt worden. En dus worden de meest kwetsbaren telkens opnieuw gestraft. Gestraft omdat ze geld proberen te verdienen voor hun kinderen, maar er toch ook nog voor hun kinderen proberen te zijn. Gestraft als ze een uitweg zoeken uit een moeilijke situatie en iets proberen bij te studeren. Gestraft omdat ze geen medische afspraken meer zullen durven maken, die ze mogelijk toch zullen moeten betalen, ook al kunnen ze er om werkomstandigheden niet zijn.

Eigenlijk word je als alleenstaande op die manier de werkloosheid in gedwongen. Het lijkt me op die manier quasi onmogelijk om je werk nog te combineren met je kinderen. Deze wet ontneemt een aantal mensen het beetje waardigheid dat ze nog vinden in de mogelijkheid om te gaan werken. Deze wet dwingt mensen in een uitzichtloze situatie te blijven zonder nog een uitweg te kunnen zien. Deze wet ontneemt hoop, zelfredzaamheid en de kans op een beter leven. Daar heb ik het ontzettend moeilijk mee.

En alweer vraag ik me af vanuit welke ivoren toren een dergelijk wetsvoorstel uitgewerkt wordt. Wie zijn de mensen die een dergelijke wet bedenken? Staan die mensen nog met beide benen in de realiteit? Hebben zij nog voeling met het stukje van de maatschappij dat het wel moeilijk heeft? Houden zij daar nog rekening mee? Of geloven zij ook dat je het allemaal aan jezelf te wijten hebt? Dat als je maar hard genoeg je best doet, je “er” wel komt? Maar krijg je nog wel de kans om je best te doen?

Eerlijk gezegd weet ik niet of ik het antwoord op al die vragen wel wil weten, maar dit is duidelijk niet de maatschappij die ik voor mijn kinderen wil. Ik geloof in kansen, in hoop, in medeleven en steun. En dus kan ik niet anders dan mijn stem te gebruiken tegen dit asociale voorstel en jullie vragen om hetzelfde te doen. Deel, reageer, en laat je horen!

Advertentie

16 gedachten over “Wanneer flexibiliteit onleefbaar wordt

 1. Ik had hier nog niet over gehoord, maar stel me na jouw bericht toch ook serieuze vragen over deze maatregel. Het linkt wel alsof ze daar in de Wetstraat over zo’n zaken helemaal geen voeling meer hebben met de realiteit. Alles is je eigen verantwoordelijkheid, ook als het mis gaat. Steeds meer werken, harder werken, minder mogelijkheden om de lange loopbaan wat draaglijker te maken. Ik deel alleszins je verontwaardiging!

 2. Ze maken zelden doordachte keuzes en enkel korte termijn gedachten. En ja vrouwen zijn hier weer de kwetsbare groep,…

 3. Het gaat hier zelfs niet enkel over alleenstaande ouders… voor iedereen met verantwoordelijkheden naast het werk wordt het op die manier ontzettend moeilijk…

 4. Inderdaad, op lange termijn denken bestaat gewoon niet meer in de huidige politieke wereld. En de realistische blik van onze politiekers is ook ver te zoeken… Mensen overtuigen om toch snel de nodige renovaties aan hun huis te laten doen door versneld de renovatiepremies af te bouwen??? Alsof mensen dan ineens wel voldoende geld ter beschikking hebben, alsof mensen dan wel ineens kosteloos een extra lening kunnen aangaan…
  Ik hoop dat de stemmen die hier tegenin gaan luider en luider worden, want het begint serieus de pan uit te swingen…

 5. Het gaat hier mijns inziens niet over het reageren op zo’n uitspraak. Het gaat hem over bewustwording. Hoelang kunnen ze : regering, banken enz met mensen spelen alvorens WIJ reageren. Het is aan ons, mensen, om een halt toe te roepen. Dat vragen zij. Telkens een beetje meer, telkens een beetje meer over de schreef. WIJ moeten het heft in handen nemen en zeggen STOP. Wees BEWUST! We kunnen SAMEN veel meer dan we denken. Zeg nu zelf : zo’n dag op voorhand, dat is toch om te lachen. DENK NA en REAGEER massaal zodat ze weten dat zij hun macht kwijt zijn over ons. Gedaan met altijd ja knikken.
  vimo

 6. Dit is een zeer kortzichtig voorstel. Hebben wij ervoor gekozen dat deze mensen ons vertegenwoordigen, het land besturen in onze naam? De volgende verkiezingen zijn nog veraf, maar dit is te erg om te vergeten.

 7. Dit is niet alleen onwerkbaar voor alleenstaanden maar voor alle gezinnen. Want in elk gezin, zeker met kinderen moeten afspraken gemaakt worden. En inderdaad, hoe kun je die nakomen als je nooit op voorhand weet of je volgende dag moet werken of niet. Is alleen in het voordeel van werkgevers, zoveel is zeker.

 8. Ik ben een gepensioneerde oma en had over dit wetsvoorstel nog niets gehoord. Ik ben geschokt. Is er nog één minister die voeling heeft met de burger? Staan gezinnen zonder dit maf wetsvoorstel al niet genoeg onder druk? Zo hoorde ik vandaag op de radio dat ze ook zouden willen dat de scholen langer openblijven om werknemers flexibeler te kunnen inzetten op de arbeidsmarkt. Waarom moeten die mensen dan nog kinderen hebben? Om later voor de ministers hun pensioen te werken? want de ouders die zullen eerder dan die mooipraters de pijp aan Maarten geven omdat ze volledig uitgeblust zijn. Dan maar praten over schending van de mensenrechten elders in de wereld! Dit is ook schending van de mensenrechten! STOP deze onzinnige prietpraat!

  • Ja, en die kinderen moeten ook maar zo flexibel zijn om zo lang op school te zitten, hebben die ook geen rechten meer?
   Dit is inderdaad een schending van de mensenrechten, alles voor de economie. De economie moet ten dienste staan van de mens en niet omgekeerd!

 9. Oh, waar gaat dit heen!!!
  De regering maakt van ons robotten.
  Presteren, presteren, presteren, dat is alles wat we vandaag de dag nog horen te doen.
  De economie is het enige wat telt in onze maatschappij.
  We moeten alleen maar zorgen dat de rijken rijker worden.
  The skye is the limit, wel dat deze enkele Belgen in plaats van de ogen van de hardwerkende Belgen die uitgeperst worden uit te steken op Tv akkoord zouden gaan met de belasting op vermogen dan zou het al wat beter gaan met onze economie.
  We moeten langer werken, flexibeler werken, kinderen produceren om de pensioenen te kunnen betalen van de happy few die lang kunnen blijven leven omdat ze heel hun leven meerdere mandaten hebben kunnen uitvoeren en dik betaald werden omdat ze in de politiek zaten.
  Na elke verkiezingen komen er postjes bij en wij, wij moeten werken tot we er bij neer vallen.
  Niet verwonderlijk dat de consumptie van antidepressiva de pan uit rijst!!!.
  De taak van de regering is om ons uit te persen als citroenen.
  Zo lang mogelijk werken, zo weinig mogelijk verdienen, zoveel mogelijk belastingen betalen, je in duizend bochten wringen om werk, relatie, opvoeding en gezondheid enig ziens in goede banen te leiden. Resultaat: overwerkte, gestresseerde, uitgebluste, ongelukkige werknemers, partners en ouders. Waar gaan de kinderen moeten verblijven tijdens al die onregelmatige werkuren van hun ouders? Kinderopvang is nu al een reuzen groot probleem! En niet te vergeten ongelukkige, misnoegde met een gevoel niet belangrijk te zijn en aan hun lot overgelaten kinderen die de volwassenen van morgen zullen zijn. Mooi is dat!
  The children of today are the People of tomorrow. Och arme, wat een druk op hun tere schoudertjes.
  Ik geloof dat de regering denkt dat we ons een chauffeur, een nanny, een poetsvrouw en een kok kunnen permitteren. Want dat is de enige oplossing om te voldoen aan hun eisen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s