Het werd zomer…

Wat moet een mens doen tijdens de allereerste winterprik in België dit jaar? Terugblikken op de zomer natuurlijk… en stilaan plannen maken voor de volgende zomer. Al blijft het voorlopig bij erg vage plannen. Zelfs over de bestemming is hier voorlopig nog geen witte rook.

Alhoewel ik een geboren winterkind ben en ontzettend kan genieten van de winterkou, de feestdagen, de lichtjes, sneeuw en ijs (zolang ik er maar niet met de wagen door moet), heb ik ook een zwak plekje voor de zomer. Het seizoen van licht, warmte, feestjes, barbecues, familie en vrienden en gezelligheid buiten. En ja, het is lang genoeg geleden om enkel de mooie dagen te onthouden en alle koude, grijze regendagen van dit jaar uit mijn geheugen gewist te hebben ;-).

Want wat is zomer voor ons? Tijdens de zomer heeft de leraar-echtgenoot vrij, samen met de dochters. Dat betekent dat het ritme hier in huis sowieso gas terugneemt. Ook ik heb uiteraard een paar weken vakantie, maar de rest van de zomer is het meestal nog héél erg rustig als ik zo stil mogelijk het huis uit sluip om me naar mijn werk te begeven.

De zomer is ook de periode van het lekkere eten: veel vers fruit (eerst de aardbeien, daarna de kersen en de nectarines), ijsjes (hoe meer, hoe liever), barbecues en af en toe een fris glaasje wijn, laat op de avond, buiten op ons terras. Een overvloed aan heerlijke, smaakvolle groenten uit de tuin van de opa’s: de heerlijkste slaatjes recht uit de tuin…

Zomer staat ook voor lezen, buiten in het zonnetje. Al moet je hier in huis wel snel zijn: we hebben (nog) maar 2 ligstoelen en dus is het soms vechten voor je plekje onder de zon. Zomer is ook de koffers maken om op reis te kunnen vertrekken en uiteraard genoeg leesvoer voorzien voor de hele familie. Soms denk ik dat we meer boeken heen en weer sleuren dan kleren. Minstens 20 boeken reizen mee naar onze vakantiebestemming en terug. Gelukkig heeft de oudste intussen een e-reader. Haar 7 boeken laten haar niet meer toe om onze reis te overbruggen, en dankzij de technische vooruitgang kan je zelfs op vakantie extra boeken aankopen.

Zomer is familie en vrienden. Zomer is gezelschap en feestjes. De oudste verjaart, wij vieren onze trouwdag, ons oudste petekindje wordt een jaartje ouder, allemaal in één en dezelfde week. Bovendien is er niks leukers dan vrienden of familie uitnodigen en lang blijven babbelen op een mooie zomeravond. Tot de duisternis helemaal ingevallen is en iemand zich alsnog herinnert dat er de volgende dag misschien ook nog eens gewerkt moet worden.

zomerZomer is op reis gaan en genieten van kwalitijd met ons vieren. Tijd maken om van de zon te genieten, om samen met de kinderen een nieuwe stad te ontdekken, om geschiedenisverhalen te vertellen, om winkeltjes in en uit te lopen, om al onze zintuigen de kost te geven: kijken, ruiken, proeven, luisteren,… Om met zijn vieren samen te zijn, om na de drukte van een schooljaar bij te babbelen, om elkaar te herontdekken. Om gewoon samen te niksen en uit te rusten.

Mis ik de zomer? Natuurlijk wel. Zeker als de eerste winterprik je een beetje overvalt (ook al is het extreem laat dit jaar). Maar zondag maakten we ook de laatste afspraken voor het Sinterklaasfeest binnen 2 weken. De dochters zijn misschien al wat groot, maar onze mete- en petekindjes kijken wel vol verlangen en vol enthousiasme uit naar de komst van de Heilige Man en zijn Pieten. En dat werkt aanstekelijk ;-). We trokken onze “namen” voor Kerst, denken na over onze verlanglijstjes en beginnen stilaan ook plannen te maken voor het vieren van alweer een nieuw jaar. Laat de decemberweken dus maar komen, ik heb er echt zin in. En de vakantieplannen voor volgend jaar zullen we in januari dan wel eens bekijken…

3 gedachten over “Het werd zomer…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s