Twee jongens alleen in de stad…

Dinsdagmorgen. Ik ben onderweg van het station naar mijn werkplek in de grootstad. Voor mij stopt een bus en er stappen twee jongens uit. De oudste is een jaar of 10 en draagt zijn boekentas op de rug. In de ene hand heeft hij zijn ongeveer 6-jarig broertje (?) vast, in de andere hand het boekentasje van de kleinste. De oudste helpt de kleinste behoedzaam de bus uit en die paar trapjes af. Met zijn tweeën gaan ze op weg. Op de hoek van de straat stoppen ze even en zie ik de oudste de jongste zorgzaam wat goede raad meegeven vooraleer ze de hoek omgaan en uit mijn zicht verdwijnen. Wat hun verhaal was, weet ik niet, maar ze hebben een ganse dag in mijn hoofd gezeten. Hoe dat oudste jongetje al zoveel zorgzaamheid en verantwoordelijkheidsgevoel uitstraalde. Hoe serieus hij keek. Hoe de kleinste naar hem opkeek.

Ik had die twee jongetjes nog nooit gezien, ofschoon ik elke dag rond ongeveer hetzelfde uur dezelfde weg afleg. Misschien was het de eerste keer dat ze die weg alleen aflegden, misschien is het een gewoonte. Ik weet het niet. Onvermijdelijk vergelijk je met je eigen kinderen, met je eigen situatie. Eén van ons beiden was er bij ons wel altijd voor de kinderen. Dat was meestal de papa-leraar, maar als hij door schoolse verplichtingen toch moest passen, sprong de mama zoveel mogelijk in. Natuurlijk hebben onze dames ook wel eens in de naschoolse opvang gezeten (en vonden ze het telkens jammer als we hen véél te vroeg kwamen ophalen), maar één van ons bracht hen naar school en ging hen oppikken. En als wij er door omstandigheden niet konden zijn, dan stonden oma of opa wel aan de schoolpoort.

Het is een ongelooflijke luxe dat we er altijd voor hen konden/kunnen zijn. Natuurlijk heeft de keuze voor ons gezin ook consequenties gehad op professioneel vlak, maar wij hebben wel altijd de optie gehad om de kinderen voorrang te geven. Want het zat ons eigenlijk ook wel mee. We zijn (nog altijd) met zijn tweeën. Bovendien speelden ook onze professionele keuzes een doorslaggevende rol. Als de papa geen leraar was geworden, was het al een pak moeilijker te organiseren bijvoorbeeld. Jammer genoeg heeft niet iedereen dezelfde luxe of dezelfde opties. Alleenstaande moeders of gescheiden koppels moeten het ook allemaal maar geregeld krijgen. In hun eentje en vaak zonder de mogelijkheid om hun werk en privéleven op elkaar af te stemmen. Onze dochters zullen het misschien niet altijd even leuk gevonden hebben dat we er altijd waren, dat zij ook niet af en toe wat zelfstandigheid kregen, maar toen ik vanmorgen die twee jongetjes door de stad zag lopen, brak mijn hart toch een beetje voor hen. En liep het over van dankbaarheid omdat wij er wel hadden kunnen zijn voor onze meisjes.

PS: Het kan natuurlijk ook dat de jongetjes in kwestie al maanden aan het zeuren waren om hen nu eindelijk eens alleen naar school te laten gaan. “Dat ze intussen echt wel groot genoeg waren en dat ze echt waar heel voorzichtig zouden zijn.” Misschien zat de mama of de papa ook wel op de bus – of ergens in de buurt – om hen vanop afstand toch nog in het oog te houden, om zeker te zijn dat ze het wel konden. Ik weet het niet, ik ken hun verhaal en omstandigheden niet en kan en wil absoluut geen oordeel vellen. Maar mijn gedachten dwaalden regelmatig af vandaag. Met pijn in het hart, want die jongens waren nog zo klein. En ergens klopt het toch niet: twee kleine jongetjes ’s morgens vroeg alleen in een grote stad…

Advertentie

9 gedachten over “Twee jongens alleen in de stad…

  1. Kinderen kunnen zich best redden, ieder op ze eigen manier. Misschien worden ze er wel heel zelfstandig van. Zelf ben ik ook altijd alleen naar school met me zus gegaan. Geen centje pijn van. Alles heeft ze voor en tegens. Op vakantie in een bus zat een meisje helemaal alleen, dat heeft me toen wel geraakt. Want dat was een hele lange reis. Afijn, we hebben haar maar onder onze hoede genomen. Een schat van een kind was het. Zo ontstaan verhalen. Als ons hart maar op de juiste plek zit. Liefs,

      • Toch je weet niet hoe kinderen dingen beleven. Ze zijn sterk hoor. Ze zien het probleem niet. Dat het triest is, kan goed. Ik moet vaak janken om alles. Maar ja, ik ben dan ook een dichter. Momenteel heb ik nergens last van gelukkig. haha

  2. Er zijn veel kinderen die veel te jong alleen naar school moeten, puur uit noodzaak. Zou niet mogen kunnen, maar de maarschappij legt de druk hoog!

  3. Ik was daar als kind zelf vragende partij voor en ging al rond mijn 10j te voet alleen naar school, zo’n 25 minuten stappen. Ik zie bij vrienden dat dit nu ondenkbaar is dat zij hun kinderen dat zouden laten doen op die leeftijd en in de stad. Mijn ouders waren daar precies wreed gerust in.

  4. Vanaf mijn 10 jaar fietste ik alleen naar muziekschool en jeugdbeweging enz en dat vond ik heel fijn (langs een vooraf besproken route met mijn ouders). Ergens ga ik ervan uit dat ik op die leeftijd mijn jongens ook alleen naar school laat lopen , op 800 m 1 straat aflopen en 3 keer rustige dwarsstraat oversteken. Als we nu naar school wandelen kruisen er ons ook leerlingen alleen uit het vierde leerjaar.

    Maar op die leeftijd de zorg van een broertje op jou nemen…dat vind ik toch nog wel helemaal iets anders. ‘k Snap wel dat dat beeld bij jou is blijven hangen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s