Oma’s middeltjes getest: de anti-verkoudheid ui

Er zijn zo van die trucjes die overgeleverd worden van moeder op dochter. Wijsheden die al “eeuwenlang” in de familie zitten. Dingen die je doet, omdat je ze zo aangeleerd gekregen hebt. Waar je je geen vragen bij stelt, maar die je gewoon automatisch uitvoert. Maandelijks gaan we er hier zo eentje presenteren en uittesten. Verwacht geen wetenschappelijke verklaringen, daar doen we niet aan. Ook over de representativiteit van de proef maken we ons geen illusies: wij stellen enkel ons lichaam in dienst van de wetenschap (“Het lichaam van Nele”, met andere woorden) en delen onze bevindingen met jou. Dan weet je meteen of het nut heeft om de volkswijsheid te geloven of dat je ze beter links laat liggen.

ui_miniAls eerste trucje: de ui tegen verkoudheid. Naar ’t schijnt moet je een doorgesneden ui op je nachttafeltje leggen als je neus verstopt zit door een verkoudheid. Blijkbaar zou het traanvocht van de ui je neus vrijmaken en je op die manier een goede nachtrust bezorgen. Dat wil alvast de theorie…

Waar ik absoluut een grondige hekel aan heb, is een verstopte neus. Ik adem door mijn neus. Een verstopte neus betekent dan ook een onrustige nacht, vaak wakker worden en veel moeite hebben met het inslapen. En dus ben ik bereid om alles te proberen als dat een droomnacht oplevert. Zeker als je op dat moment ook zwanger bent van je eerste kindje en je geen geneesmiddelen mag/wil nemen tijdens je zwangerschap.

Toen ik op zappybaby de tip vond dat een ajuin een geweldig effect heeft op een verstopte neus, was ik dan ook meteen bereid om dat trucje uit te proberen. Dat leverde wel wat hilarische toestanden op: zouden we de ui best ook pellen of gewoon doorsnijden? (Het is eens een ander onderwerp voor het slapengaan ;-).) En waar zou je de ui dan best leggen? Enfin, na veel vijven en zessen sneden we dat ding gewoon door (zonder te pellen) en deponeerden we de ui op een bordje op ons nachttafeltje. Lang duurde dat niet. Na amper een kwartiertje verhuisde de ajuin al naar een hoekje van onze slaapkamer, want de doordringende geur was niet bepaald slaapbevorderend.

Heeft het geholpen? Heeft de ajuin mijn verstopte neus vrijgemaakt en ons een rustige nacht bezorgd? Totaal niet. Halverwege een zeer onrustige nacht hebben we dat ding gewoon het raam uitgegooid. Allebei waren we wakker geworden met barstende hoofdpijn en allebei gaven we de ui in de hoek van de kamer de schuld. Van zalig doorslapen was die nacht geen sprake geweest. Of de neus vrij was? Ook al niet. Maar met een uivrije kamer en voldoende frisse lucht, hebben we wel nog een deugddoende (halve) nacht gehad.

Dit grootmoedersmiddeltje mag dus meteen de vuilbak in. Nooit heeft een ui nog een plekje gekregen in onze slaapkamer! Al moet ik wel toegeven dat mijn neus spontaan ontstopt telkens we bij een verkoudheid nog maar durven opperen: “Weet je nog, die ene nacht dat we geloofden dat een ajuin mijn verstopte neus vrij zou maken?” Al krijg ik dan telkens opnieuw lik op stuk: “Jij met je volkswijsheden, ik had toch gezegd…”

Wil je dit proberen, ga gerust je gang, maar zeg achteraf niet dat ik je niet verwittigd had ;-)!

Hebben jullie ook van die middeltjes? Deel ze gerust in de comments, wij offeren ons lichaam maar al te graag voor het hogere doel…

Advertentie

10 gedachten over “Oma’s middeltjes getest: de anti-verkoudheid ui

  1. Gek, ik doe dit al jaren zo bij verkoudheden, zowel voor mezelf als voor de kinderen. Met succes… Ik snij de ui grof in stukken (pellen doe ik niet) en dan moet je de stukjes wat uiteen trekken. Ja, het stinkt, maar ik kan tenminste slapen 😊
    Ik ga eens nadenken over andere ‘trucjes’!

  2. Voor mezelf doe ik het niet meer zo vaak, omdat het inderdaad stinkt. Maar een ajuin naast het bed van een hoestende baby met verstopte neus helpt echt wel. Tegen het hoesten en tegen de verstopte neus. Baby slaapt beter dus mama ook. Leve de ajuin!

  3. Ik heb dat zelf ook getest toen ik zwanger was en last had van de zoveelste verkoudheid. Het resultaat was een vreselijke geur in de slaapkamer en een neus die nog even hard verstopt was als ervoor 😊 Leuk idee trouwens, het uitproberen van die wijsheden. Ik kijk al uit naar de volgende test!

  4. Volgens mij waren de ajuinen in grootmoeders tijd van een ander kaliber. Hier helpt het zelden en de stank is inderdaad verschrikkelijk. Maar ja, als je zwanger bent zit er weinig anders op dan gewoon proberen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s