Hoe groen ben ik? #4 – stille waters

Dat groene verhaal (op vraag van Eilish) blijkt vooral een verhaal vol nuances. Vol bewustzijn en vol goede bedoelingen, met af en toe een iets mindere realiteit. Zo ook ons waterverbruik. We hebben een afwasmachine, wat naar ’t schijnt sowieso ecologischer is dan zelf de afwas doen, vooral als je de machine ook volledig vol stouwt. En laat ik daar nu geweldig goed in zijn. Als de echtgenoot onze afwasmachine heeft ingeladen, slaag ik er telkens toch in – door hier en daar strategisch een stuk te verplaatsen – om nog iets extra toe te voegen aan onze afwasmachine. Jammer genoeg, blijven er wel altijd nog wees-stukken achter op het aanrecht, maar die “sparen” we dan tot de volgende machine.

Ook de was en plas gebeurt hier zo milieu-vriendelijk mogelijk. We hebben sinds een paar maanden een gloednieuwe wasmachine, die zo zuinig mogelijk zou moeten zijn. Bovendien volg ik nauwgezet de regeltjes om zo min mogelijk water te verbruiken en was ik zo vaak mogelijk op lage temperaturen, met een minimum aan wasmiddel. We hebben ook een droogkast, maar die wordt enkel gebruikt om de kookwas te drogen. Handdoeken die uit de droogkast komen, zijn immers een pak zachter dan als we ze buiten laten drogen en daar geven we hier eerlijk gezegd toch allemaal de voorkeur aan. De rest van de was wordt zoveel mogelijk buiten gedroogd, of binnen aan het wasrekje. Elk jaar opnieuw weet ik dat de lente eindelijk in het land is na een lange, grijze, koude winter als de was weer buiten kan drogen. Overigens droogt was ook perfect in vrieskou, maar het is gewoon aangenamer om de was op te hangen en in te halen als er buiten een aangename temperatuur heerst.

Bovendien hebben we een regenput, waaruit we zoveel mogelijk water halen om onze wasmachine en de toiletten te doen draaien en om de bloemetjes in onze tuin water te geven als dat nodig zou zijn. Ik ben absoluut niet dol op regen, zeker niet overdag, maar als onze put bijna leeg is, dan durven we hier wel eens supporteren voor een nacht vol stortregens, zodat we hier weer een tijdje verder kunnen. Idealiter hadden we bij het bouwen meteen een grotere waterput gestoken, maar wie weet doen we dat ooit nog wel een keer.

bad

(www.someecards.com)

Alleen in onze badgewoontes zit nog wel wat ruimte voor verbetering. Laat de dames des huizes nu ongelooflijk dol zijn op uitgebreid baden, met een muziekje erbij, met een boek in de hand. De ultieme me-time! Maar een bad vraagt uiteraard meer water dan een snelle douche, zeker als je er zolang in blijft plakken dat het onaangenaam wordt en je de kraan dus nog maar een keertje opendraait. Maar kijk, we beperken zo’n uitgebreid bad tot één keer per week (en dat haal ik zelfs nog niet) en doen voor de rest vooral aan snelle douches. Al heeft de echtgenoot wel zijn bedenkingen bij de “snelheid” van onze douches, maar we doen ons best 😉.

Advertentie

6 gedachten over “Hoe groen ben ik? #4 – stille waters

  1. Ik schrik daar ook elk jaar nog van hoeveel water wij verbruiken (ook met wasmachine en toiletten op regenwater, en ook met een iets te krappe regenput soms)
    Hier hebben we al geleerd van de douchekraan tussendoor toe te draaien bij het haar wassen en inzepen. Het bad wordt hier nog zelden gebruikt.

  2. Toen wij een vrij oude droogkast hadden, heb ik nog een truukje geleerd: handdoeken op het droogrek, dan met een vochtig washandje even in de droogkast en huppa: binnen de vijf minuten helemaal zacht!

  3. Wij hebben nog geen droogkast en ook hier hebben we een waterput die een serieuze besparing oplevert. We laten de kraan ook niet onnodig open staan. En we hebben geen bad, enkel een douche. Alleen durf ik er wel eens behoorlijk lang onder staan ;-).

  4. Mijn vriend en ik hebben geen droogkast, al is dat wel te merken aan onze handdoeken die zo stilaan als schuurpapier aanvoelen, haha. Ik schrik er telkens weer van hoe veel water er eigenlijk in een badkuip moet. ‘Bijvullen’ doe ik dan weer niet, want na ongeveer een half uurtje ben ik het badderen toch beu.

  5. Op dit vlak sta je echt zoveel verder dan ik! Ik gebruik mijn droogkast voor alle ‘hete’ wassen (ondergoed en handdoeken en soms ook hemden en kousen als ik er genoeg heb). Ik kan mijn was niet buiten te drogen hangen dus kan ik bijna niet anders. Een bad nemen doe ik dan weer niet zo vaak; langer dan een kwartier houd ik het stilliggen toch niet uit :p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s