Vijf op vrijdag: onverteerbare desserts

dessert

(www.someecards.com)

Dat ik graag eet, is een understatement en dat zullen de trouwe lezers vast al begrepen hebben. Dat ik – als het enigszins zou kunnen – op zoetigheden zou willen overleven, mag ook duidelijk zijn. Maar toch zijn er een aantal desserts die ik niet naar binnen krijg. Een kwestie van “les goûts et les couleurs”, want ik weet best dat er heel veel liefhebbers zijn. Maar ik in deze gevallen dus niet. Een nieuwe “Vijf op vrijdag” over desserts die ik niet lekker vind. (Ja, ze bestaan écht.)

Een crème au beurre-taart. Jammer genoeg was dat toen ik jong was meestal de standaard-kerststronk. En aangezien ik een paar dagen voor Kerstmis verjaarde, was mijn verjaardagstaart meestal een kerststronk. Met hier en daar een paar kerstboompjes op, en als ik geluk had ook nog een kindje Jezus. Eén van die kindjes bevindt zich trouwens nog steeds in de kerststal van mijn ouders, aangezien we het échte baby’tje ooit vakkundig om zeep geholpen hebben. Maar de taart dus. Crème au beurre is gewoon veel te zwaar. Dat ligt als een blok op de maag, veel kan je er dan ook niet van eten. De biscuit vanbinnen ging nog, maar vaak haalden we het “omhulsel” er ook gewoon af en beperkten we ons tot dat ene laagje vanbinnen. En of er nu écht boter in de crème zit, weet ik eigenlijk niet, maar ik heb altijd wel gevonden dat het er wel naar smaakte. Ik was er als kind al niet bepaald dol op en dat is er niet uitgegroeid 😉.

Warme vruchten. Ik ben dol op fruit, maar het moet wel vers zijn. Er is weinig of geen fruit dat “warm” lekker is, of het nu gekookt of gebakken is. We maken enkel een uitzondering voor appel (in cake of in strudel) of voor balletjes met warme kriekjes. Maar in alle andere gevallen is warm fruit vies. Dus voor mij absoluut geen Crêpes Suzette (bah) of gebakken banaan. Ook vruchtencompote vind ik maar niks (neen, ook geen appelmoes) en zelfs confituur of jam kan me eigenlijk niet bekoren. Ook niet als je dat dan in gebak smeert. Het jammere aan biscuit is dat laagje vruchtenconfituur en zelfs bij frangipane vind ik de abrikozenconfituur erin zo doodzonde van de nochtans lekkere cake. Geef mij ook geen coulis van wat dan ook, want dat verknoeit de smaak van het gerecht waarmee je het combineert. Waarom wordt een coupe aardbeien (met zalige verse aardbeien en fantastisch lekker vanille-ijs) volledig om zeep geholpen door daar mierzoete coulis over te gieten?

Crème brûlée. Ik ben écht waar dol op pudding, maar crème brûlée kan ik absoluut niet smaken. In mijn ogen wordt de pudding om zeep geholpen door dat laagje gekaramelliseerde suiker erop. Pudding moet een velleke hebben, niet zo’n keihard ding erop dat je moet open kloppen. Pudding moet voor mij nog net een beetje lopend zijn, het mag niet “vast” zijn. Panna cotta is dus ook een no-go. Ik ben dol op Italië en er zijn weinig Italiaanse gerechten die ik niet kan smaken, maar met panna cotta hebben de nochtans geweldige Italiaanse koks de bal compleet misgeslagen. Heel vaak is dat dan ook nog eens mierzoet en overgieten ze dat – tot overmaat van ramp – dan ook nog eens met rode vruchten-coulis. Bah.

Sorbet. In de zomer kan ik elke dag gerust een ijsje eten. En als het héél warm is, kan ik er zelfs twee per dag eten, maar geef me geen sorbet. Dat is tegelijkertijd te scherp en te zoet van smaak. Het romige aspect is net hetgeen ijs zo lekker maakt. Neem dat romige aspect weg en het hoeft niet meer voor mij. Na een paar happen steekt sorbet mij zo ontzettend tegen. Neen, dan heb ik nog liever een waterijsje. Ook al krijg je er een plak-bek van.

Een donut. Als je naar de kleinere patisserie kijkt, is er relatief weinig dat ik niet lust. Alles met pudding erin mag je mij voorzetten, net als zo goed als alle bladerdeegtaartjes. Maar een donut vind ik gewoon vettig. Het lijkt mij iets dat de dag tevoren (toen het vers gemaakt was) geweldig lekker geweest is, maar na een dag liggen écht niet meer te vreten valt. Alleen eten we dat blijkbaar standaard “the day after”. Als het in mijn ogen gestold en dus niet meer lekker is. Het doet mij wat denken aan oliebollen, maar zeg nu zelf, die zijn ook alleen maar zalig als je ze vers en nog een beetje warm met véél poedersuiker kan eten. Dat eet je toch ook niet meer een dag later?

Ik ben dol op zoetigheden, maar ik wou het beeld van de chocoholic en zoetverslaafde toch enigszins bijstellen. Er zijn dus toch 5 desserts waar je me écht geen plezier mee doet. (En het is niet zo dat ik hier dagenlang op heb zitten broeden tot ik er uiteindelijk toch 5 vond om mee uit te pakken 😉!)

15 gedachten over “Vijf op vrijdag: onverteerbare desserts

  1. In crème au beurre zit: boter, volledige eieren en eigelen, suiker en een beetje water. Natuurlijk dat dat zwaar is! Ik begrijp jouw maag hoor. Hier is er ook protest tegen.
    Sorbet en donuts zijn ook mijn ding niet. Ongeveer om dezelfde redenen die jij aanhaalt.
    Het is misschien een geluk dat we niet alles van zoet lusten anders zou de weegschaal misschien te snel de verkeerde kant uitgaan.

  2. We hebben duidelijk een gelijkaardige smaak. Ik volg je over de hele lijn. Er is maar 1 dessert waar je me nog meer mee ontgoocheld: fruit (zonder taart of ijs of …. noem ik dat zelfs geen dessert)

  3. Een mini stukje crème au beurre lust ik wel, vooral die van mijn pa (koekjestaart). Sorbet van frambozen of passievrucht is zooooo lekker! Bij de donut geef ik je gelijk, alleen zien ze dat is de VS niet als dessert, maar als ontbijt of maaltijd… nu op mijn lijst van ‘dingen die de meeste mensen lusten maar ik niet zot van ben’: chocomousse, chocolade-ijs,… té chocolade – yes, for me there is such thing :p

  4. Op dit moment zit ik in Sardinie en heb ik deze middag een overheerlijke panna cotta met koffiesmaak gegeten! Van panna cotta met coulis ben ik ook geen fan maar eentje met koffiesmaak moet je echt eens proberen.En verder eet ik hier iedere dag een ijsje en zeker geen sorbet! Ik kruip wel op mijn fiets als we weer thuis zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s