Het is geen geheim dat ik graag eet. En dat ik daarbij de voorkeur geef aan desserts. Als ik moet kiezen tussen een voorgerecht en een nagerecht, dan ga ik resoluut voor de zoetigheden. Zelfs het hoofdgerecht is alleen maar een voorloper op het ultieme genot. En dus lag het voor de hand dat we voor deze “Vijf op Vrijdag” eens onze lievelingstoetjes uit de kast zouden halen.
- Het allerbeste dessert is de chocomoussetaart van onze plaatselijke bakker. Pure chocolademousse met een laagje ganache over. Zalig! Maar kom absoluut niet af met een variant waar sinaasappel doorheen is gedraaid: ik vind de combo chocolade-appelsien absoluut niet te pruimen. In mijn ogen verknoeit dat volledig de smaak van chocolade. Als er dan toch iets moet toegevoegd worden aan de chocolade, dan kan ik eventueel nog een laagje biscuit verdragen, maar eigenlijk hoeft al die opsmuk voor mij niet: doe maar gewoon chocomousse(taart) met een laagje gesmolten chocolade erover.
- Een duidelijke tweede is een kommetje verse aardbeien met daar één bolletje zelfgemaakt vanilleijs bij. Ook hier zijn geen verdere toevoegingen gewenst en al zeker niet die zeemzoete aardbeiencoulis die je in ijssalons blijkbaar standaard bij je aardbeiencoupe geserveerd krijgt. Dat helpt de uitmuntende smaak van de pure ingrediënten compleet om zeep.
- Voor tiramisu ben ik ook altijd te vinden. Op voorwaarde dat de boudoir-koekjes niet te lang in de koffie gedrenkt zijn en dat de koffiesmaak niet overheerst. En zolang je maar goed veel mascarponecrème gebruikt. Voor mij hoeft de verhouding zeker niet fiftyfifty te zijn: het mag gerust héél veel mascarponecrème zijn met af en toe een koekje (voor de “bite”).
- Sneeuwballenroom. Vanillepudding met een eitje (dus wat romiger dan de Impérial-variant), waarbij je de pudding over het stijfgeklopte eiwit giet (de sneeuwballen). De allerbeste pudding ever. Jammer genoeg ben ik de enige in huis die er dol op is en maak ik ‘m dus véél te weinig.
- In eerste instantie was ik van plan om als vijfde optie voor fruitsla te gaan, om toch nog iets gezonds toe te voegen. Maar we moeten eerlijk zijn, een dessert is voor mij NIET gezond. Fruitsla is een gezond vieruurtje, maar dat eten we eigenlijk zo goed als nooit als dessert. Tenzij we voor een chocoladefondue gaan, maar dan is dat fruit eigenlijk maar een excuus om véél gesmolten chocolade te eten. Na veel overpeinzen (cake was ook een optie, net als witte Twix) kiezen we toch maar voor Italiaans ijs. Eén bolletje kiezen uit een overvloed aan smaken (meestal een chocolade- of vanillevariant of een mengeling van beiden) op een zalig lekker hoorntje. En niet van die papieren brol, maar een écht fijn wafeltje.
Kijk, het was een moeilijke keuze. Er zijn gewoon té veel geweldige nagerechten. Ik had ook nog voor een moelleux kunnen gaan of voor warme appeltaart (met een bolletje vanilleijs uiteraard). Of een simpel stukje chocolade.
En het zal jullie misschien verbazen, maar er zijn wel degelijk ook desserts waar je mij géén plezier mee doet. Maar dat is voer voor een volgende “Vijf op vrijdag”. (Al moet ik eerst nog eens goed nadenken of ik wel 5 desserts kan vinden die ik echt niet lekker vind 😉.)
Amai, die chocoladetaart, ik kom af!
Hier een erg gedisciplineerde man, wat het plezier van dessertjes verpest 🤬, aangezien hij niet mee doet en een kritische blik werpt. Mijn hoop is nu op de dochters gevestigd, aangezien de zonen hun smaak weinig verfijnd is 🤔.
Tiramisu is geen favoriet van mij. Ik lust geen koffie en hou dus ook niet van de koffiesmaak daarin. En desserts met drank in, zijn sowieso mijn meug niet. Net als jij vind ik aardbeien met ijs zooo lekker. Maar niet als ze er munt tussen versnipperd hebben, ik vind dat nu eens echt niet lekker samen. Die chocoladetaart klinkt als een bommetje 🙂