Tournée Minérale – editie 2018

Ik heb me dit jaar niet ingeschreven voor Tournée Minérale. Nadat ik vorig jaar al op de eerste dag van de uitdaging de mist inging, besloot ik dat dat soort opgelegde “verboden” niet werken voor mij. Maar, net als Lilith eerder vandaag, wil ik hier wel een publieke bekentenis afleggen: sinds 1 januari 2018 heb ik geen druppel alcohol meer aangeraakt.

wijn_miniHet behoorde niet meteen tot mijn goede voornemens. Ik heb er dit jaar, in tegenstelling tot andere jaren, géén gemaakt. Het lukt toch nooit om zoiets langer dan een paar dagen vol te houden 😉. Ik drink eigenlijk niet eens veel. Als we op restaurant gaan soms een aperitiefje of eens een glaasje witte wijn bij het eten. Maar ik voel het al snel naar mijn hoofd stijgen en dus hou ik het zo goed als altijd bij één glaasje. Er was dus geen aanleiding voor mijn zelfopgelegde ban op alcohol. Alleen stelde ik me de laatste maanden wel vaker de vraag of ik dat éne glaasje dan niet gewoon kon missen. En dus nam ik op Nieuwjaar – in stilte – de proef op de som.

Dat ik de laatste maanden ook meer dan eens het gevoel had dat er na een glaasje wijn wel opvallend vaak een migraineaanval volgde, droeg ook bij tot mijn beslissing. Al weet ik sinds een artikel in De Morgen vorige week dat er geen oorzakelijk verband is vastgesteld tussen beiden. Bovendien dacht ik dat vroeger ook over chocolade en dat heeft me toch nooit tegengehouden om me mijn kleine zonde toch te gunnen. Maar jammer genoeg kan ik niet zeggen dat het niet drinken van alcohol ervoor gezorgd heeft dat ik geen migraineaanvallen meer gekregen heb sinds januari.

Het was gewoon genoeg, ik wou wel eens zien of ik het écht zou gaan missen. En dat doe ik niet. Ondanks de vele feestjes in januari was het verbazend makkelijk om niet te drinken. Ik ben ook nooit raar bekeken als ik een glaasje weigerde en in nood gebruikte ik gewoon het excuus dat ik “antibiotica aan het nemen was en dus niet mocht combineren met alcohol”. Maar ik heb me eigenlijk nooit moeten verantwoorden.

Wel wil ik langs deze weg écht een warme oproep doen naar meer en lekkere alternatieven voor een aperitief of glaasje wijn. Mocktails zijn ondanks de grote weerklank van Tournée Minérale nog steeds niet ingeburgerd. Op recepties blijft fruitsap de non-alcoholische variant voor een glaasje champagne of cava en daar ben ik eigenlijk niet dol op. Als je dan om iets anders vraagt, blijft het te vaak beperkt tot water of de gewone frisdranken. Wat ik geen optie vind wegens het suikergehalte. Dat bederft trouwens ook meteen alle trek (en je smaakpapillen) als je op restaurant bent.

In een aantal cafés kan je intussen wel een homemade limonade of ice-tea bestellen en dat is gelukkig vaak wel lekker. Al moet je ook hier oppassen voor een overdosis suiker. Finley vind ik dan weer een aangenaam alternatief (en ik kan zowel de pompelmoes- als de citroenvariant best wel smaken), maar er mag gerust wat meer keuze, creativiteit en originaliteit zijn in de alternatieven voor alcohol.

Ben ik nu voor altijd en eeuwig “van den drank af”? Dat durf ik in tegenstelling tot Lilith nog niet beweren. Ik kan me best voorstellen dat ik me op een zomerse vakantiedag nog wel eens laat verleiden door een koele mojito of een verfrissend glaasje wijn. Maar voorlopig hoeft het even niet meer en we zien wel waar dat ons brengt…

Advertentie

5 gedachten over “Tournée Minérale – editie 2018

  1. Ik ben vorig jaar met exact dezelfde instelling begonnen aan ‘een jaar niet drinken’. Had er geen enkele moeite mee. Ik drink zelf niet echt graag, buiten misschien een cocktail af en toe, wel, ik heb het niet gemist. Ook nu ‘het weer mag’ heb ik nog niets gedronken. Helemaal geen zin in.

    • Als je dan ziet hoeveel moeite het sommige mensen kost om eens de kortste maand van het jaar niets te drinken, dan stemt dat toch tot nadenken. Het is zo ongelooflijk aanvaard en wordt als normaal gezien om alcohol te gebruiken. Terwijl het dat toch helemaal niet is?

      • Daar ben ik het volmondig mee eens. Maar tijden veranderen wel. Mijn dochters vinden de “zatte nonkel op het feest niet grappig, maar vooral zielig. En rijden met een glaasje op kan voor hen absoluut niet meer…

  2. Goed gedaan! Ik drink zelf ook amper, dat ik hoofdpijn krijg van zelfs een kleine hoeveelheid alcohol heeft daar veel mee te maken. Die eeuwige fruitsap op recepties vind ik ook niet leuk, ik ben zo’n moeilijke die dan specifiek water vraagt en waarna je de obers dan ziet zuchten. Ik ben helemaal voor meer alternatieven!

  3. Je insteek is gezond, al die hypes van nu een maand dit niet en dan een maand dat niet; daar wordt niemand beter van en je draait (meestal) jezelf een rad voor ogen. Het gezond verstand blijft onze belangrijkste ingever en té is nooit goed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s