Het boekwalhalla in Antwerpen

Ze is weer geopend, de boekenbeurs in Antwerpen. Eén van de weinige keren in een jaar dat ik me nog écht als een kind in een speelgoedwinkel voel. Zoveel zalen, zoveel standen, zoveel stapels, zoveel boeken. Het is een zalig gevoel om te mogen grasduinen in de nieuwigheden, om mooie boeken in je handen te voelen, om de geur van het papier en “nieuw” te kunnen opsnuiven.

Een boek belooft avonturen, een ontsnapping uit de werkelijkheid, een duik in een andere wereld voor een paar uur. Je gaat de confrontatie aan met ons historische verleden, geromantiseerd of niet. Je maakt een sprong naar een betere of net keiharde toekomst of duikt een science fiction-fantasy-wereld in. Je droomt weg bij een prachtig liefdesverhaal, meestal gesitueerd in een romantisch Engels kasteel (het mag er gerust spoken) of op het Italiaanse platteland. Onder een stralende zon uiteraard, of in een grijze, druilerige setting.

Jane Austen

(www.someecards.com)

Je leest zinnen die je aangrijpen omwille van de mooie formuleringen. Je leest boeken die je wekenlang achtervolgen, omdat ze de bittere realiteit, dat pijnlijke verdriet of die pure armoede zo treffend wisten neer te zetten. Je laat je ontroeren, je wordt kwaad, je huilt tranen met tuiten, je lacht en geniet van de magische wereld die een taalvirtuoos voor jou weet te scheppen. Soms zit een boek zo dicht op je huid dat je er ongemakkelijk van wordt. Soms staat een boek mijlenver van je af, maar laat het je desondanks niet los en blijf je maar herkauwen en overpeinzen.

Of je vindt een prachtig kookboek en neemt je opnieuw voor om het ditmaal ook écht vaak te gebruiken, om die (gezondere) levenswijze je nu ook daadwerkelijk eigen te maken. Je leest met volle moed, je probeert één receptje uit dat meestal toch niet helemaal in de smaak valt bij je huisgenoten en bergt het boek dan toch maar op in de boekenkast, waar het nog jaren stof staat te vangen. (Tenzij het een boek over chocolade is. Niet dat je daar per sé meer recepten uit kookt, maar dat boek wordt regelmatig uit de kast gehaald om te watertanden bij alle fantastische recepten 😉.)

Ik was al een boekenwurm als kind. Naar de bibliotheek gaan, 5 boeken mogen kiezen uit die vele boekenrekken, terug thuis komen, je in de zetel installeren en de komende uren compleet van de wereld zijn. Soms tot grote frustratie van mijn omgeving, want ik hoorde of zag een paar uur niks van hetgeen er speelde: “Er had een bom naast je mogen ontploffen, je zou het nog niet gehoord hebben”. Voor zolang ik me kan herinneren, las ik. Er lag/ligt altijd wel ergens een boek waarin ik bezig was/ben. Een goed boek moest ook uit: ik moest en zou weten hoe het zou eindigen. En dus las ik wel eens tot een kot in de nacht, tot ik de laatste bladzijde kon omdraaien en met een gerust hart verder kon gaan dromen van de leeswereld waar ik even in meegespeeld had.

Dat alles beleef ik elke keer opnieuw als ik op de boekenbeurs sta: de belofte van avonturen, van prachtige verhalen, van “even van de wereld zijn”. Al die mooie, nieuwe boeken, klaar om gelezen te worden. Alleen al het boek vast mogen nemen en er even aan ruiken… Het enige probleem: je kan ze niet allemaal meenemen, je moet keuzes maken. Zucht.

(Of je kan de overige boeken natuurlijk ook fotograferen en op je kerst- en verjaardagslijstje zetten, dat is in deze periode ook een mogelijkheid natuurlijk 😉.)

Advertentie

14 gedachten over “Het boekwalhalla in Antwerpen

  • Ik maak tijd voor een boek. Altijd. Overal. 10 minuutjes tijd, 10 minuutjes lezen. Ik trein, ik lees. Het hoort bij mij al van toen ik kind was. Ik ken niet anders. Dat is wie ik ben. Normaal of niet?

  • Toch, ik heb hetzelfde gevoel. Het enige verschil is dat een boek je doet focussen op één enkel verhaal en al die andere emoties en impressies van overal komen en zeer divergerend zijn (naar mijn gevoel). Maar ik kan me ook nog zeer zelden aan een boek zetten omdat ik als het ware een addict van die divergentie aan impressies werd.

 1. Lezen is al sinds mijn kindertijd een grote hobby. Ik lees elke dag, al is het maar een paar pagina’s. Toch ben ik nog maar een keer op de boekenbeurs geraakt. Ik vond het er druk en ik was een beetje overweldigd, wist niet goed waar te beginnen.

 2. Hier ook een grote boekenwurm, met de paplepel ingegeven. Nadeel, ik moet ze ook echt hebben, koop dus redelijk veel.
  De boekenbeurs mijden we wegens te druk, snuisteren liever in leuke boekenwinkels.
  🙂

 3. Het leek of ik mezelf las! Ik heb trouwens altijd iets om te lezen op zak. Het zou kunnen gebeuren dat er ergens onderweg per ongeluk 5 minuten leestijd passeert … bijna nooit dus. Het is puur psychologisch!
  Een huis zonder boeken vind ik zo vreemd!
  Fijn dat er nog zijn leesdiertjes op deze planeet rondlopen …

 4. Ik kan niet slapen als ik niet eerst nog even gelezen heb. Als ik geen ongelezen boek meer in huis heb, ben ik ambetant. Maar dit jaar laat ik de boekenbeurs aan mij voorbij gaan, vorige keren ging ik enkel als ik op een dag buiten de vakantie kon gaan, héél vroeg, voor de drukte. Die mensenmassa is een contradictie, veel volk en lawaai ipv rustig wegdromen in een boek.
  Lezen is ook een vorm van meditatie trouwens.

 5. Wat fijn geformuleerd! Als kind was ik al verzot op lezen. De Boekenbeurs heb ik in het verleden een paar keer bezocht maar de laatste keer beviel het me niet zo: te druk en niet altijd de boeken die ik zocht. Snuisteren in boekenwinkels en de bib daarentegen doe ik wel regelmatig 😉

 6. Heel herkenbaar, ja!! Ik vind de drukte op de Boekenbeurs de laatste jaren wel meevallen, zelfs op zaterdag… Ik kijk al uit naar ons bezoekje deze week!

 7. Mooi geschreven! Ik ben ook een echte boekenwurm maar op de een of andere manier is de Boekenbeurs voor mij geen hoogtepunt. Te druk, te commercieel, jolende kinderen. Een boek is net rust voor mij en dat vind je niet echt op de Boekenbeurs 😉

 8. Ik ging als kind heel graag naar boekenbeurzen, dan nam ik een schriftje mee om alle titels op te schrijven die ik wou lezen… Nu is dat dankzij tools als Goodreads toch een pak makkelijker 🙂 🙂 Nu ik wat ouder ben, spreken die beurzen (zoals ook het Boekenfestijn) me al veel minder aan, vooral doordat er altijd zo-veel-volk rondloopt.
  Mooi je verhaal over je liefde voor het lezen, en tegelijk erg herkenbaar voor mij!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s