Perfectie bestaat niet. Gelukkig maar?!

Het perfecte leven bestaat niet, de perfecte ik ook niet, maar toch steken we vaak ongelooflijk veel moeite in het “streven naar”. Dat maakt hoe langer hoe meer mensen doodmoe. Maar het leven is bijlange niet zo schitterend als we op de sociale media tonen. Geweldige feestjes, mooie outfits, gezonde en aantrekkelijke maaltijden tonen we met veel plezier en fierheid. De avonden na de feestjes dat je doodmoe in je pyjama in de zetel hangt of geweldig vroeg in je bed ligt omdat dat uitgaan wel héél lang in je kouwe kleren kruipt, zie je uiteraard niets verschijnen op instagram en consoorten.

wasmand_miniOok ik toon foto’s van onze nieuwe veranda als ze volledig opgeruimd en gekuist is en geweldig blinkt. Wanneer het rekje met onze was er staat, wanneer de boekentassen van de kinderen of volle wasmanden de doorgang volledig versperren, er schoenen verspreid liggen en de tafel bezaaid ligt met hun schoolgerief en hun boeken, dan toon ik dat niet. Dus kies ik voor een beperkte selectie uit ons dagelijks leven. Met aangepaste, glanzende filter uiteraard.

Tegelijkertijd zie ik rond mij hoe langer hoe meer mensen tegen hun grenzen aanbotsen. De combinatie van een (pril) gezin met professionele ambities, bouwperikelen en een druk sociaal leven wordt te zwaar. Ook te veel late twintigers of jonge dertigers willen of kunnen niet meer mee en haken af. Is het omdat we te veel willen? Ligt de druk van de (professionele) maatschappij te hoog? Of doen we het onszelf aan omdat we niet willen of kunnen kiezen?

15 jaar geleden was het bij ons pompen of verzuipen. Drukke professionele bezigheden, kleine kinderen, een huis bouwen: het was een beetje te veel van het goede. Er waren momenten dat we een babysit vroegen om eens een nachtje te kunnen doorslapen. Ons sociaal leven kende een serieuze dip en me-time was er de eerste 5 jaar na de dochters heel weinig bij. Mijn laatste boek (Kapitein Corelli’s Mandoline) las ik vlak voor de geboorte van de oudste. Pas 4,5 jaar en een tweede dochter later las ik met de “Da Vinci Code” opnieuw een boek uit. We beslisten samen dat ik 4/5 zou gaan werken om de combinatie werk-gezin draaglijker te maken. Er kwam een hometrainer: zo kon ik thuis mijn kilometertjes malen en hoefde ik geen babysit te boeken om 1 à 2 keer per maand een duur sportabonnement te verantwoorden.

Tot mijn grote frustratie slaagde ik er desondanks niet in om alles perfect rond te krijgen. Ik wou tegelijkertijd de perfecte mama zijn, de perfecte partner, de perfecte werknemer met een druk en uitgebreid sociaal leven en liefst ook nog fit en gezond, maar ik kreeg dat maar niet voor elkaar. Ik deed mijn best, probeerde voor alles en iedereen goed te doen, maar slaagde daar in mijn ogen te weinig in en vaak ten koste van mezelf. Het was uiteindelijk een storend (en onnodig) werktelefoontje op reis dat mijn emmer deed overlopen. Dat deed me beseffen dat er grenzen waren aan mijn combinatiedrang en mijn flexibiliteit. Het werd tijd om keuzes te maken. Voor mezelf en voor mijn gezin.

Daarna werd het stilaan beter. De dochters groeiden op, ons sociaal leven keerde weer, er kwam terug wat meer balans. Af en toe kregen we zelfs al eens een gevoel van “het lukt”. Tot een zieke dochter, deadlines of een onverwachte gebeurtenis weer roet in het eten gooiden. Gelukkig leer je met de jaren (beter) relativeren. Je leert dat “goed genoeg” ook mooi is. Je leert keuzes maken, grenzen stellen en de consequenties aanvaarden. Je leert dat je niet alles onder controle kan hebben of houden. Je leert om je aan te passen. Je leert vooral dat je niet alles tegelijkertijd kan combineren, maar dat dat best ok is. Meestal toch. Je weet dat na een drukkere periode ook weer een dipje zal volgen dat je wat ademruimte zal geven. Je leert dat je niet altijd en overal bij kan zijn en dat je daar gerust mee kan leven, zolang je maar het beste maakt van de momenten die je wel beleeft. Je leert dat je niet voor iedereen goed kan doen en je aanvaardt dat zolang jouw geliefden daar tevreden mee zijn. Je leert te leven in het moment.

Lukt dat? Soms wel, heel vaak niet. Maar we hebben nog een leven voor ons om eraan te werken. Want geef toe: hoe saai zou ons leven niet zijn als we niets meer hadden om naar te streven…

Advertentie

18 gedachten over “Perfectie bestaat niet. Gelukkig maar?!

  1. Er wordt steeds meer druk op onze schouders gelegd door allerlei externe factoren. Velen botsen snel, perfectie is een stille moordenaar.

  2. Grappig heb er een post over klaarstaan, maar ook ik besef dat ik steeds meer tegen de grenzen aanbots en me schuldig voel als niet alles perfect loopt of wanneer ik me even in de zetel nestel…..het is onmogelijk alle ballen hoog te houden, het enige wat dan groter wordt zijn je wallen…..en sociale media, het is met een korrel zout te nemen he!

  3. Ik probeer mezelf dat vaak voor te houden dat goed genoeg ook ok is, dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Maar onbewust streef ik er telkens op elk vlak opnieuw naar met alle gevolgen van dien want die grenzen daar bots ik vaak tegen op. Sociale media helpen daar vandaag de dag absoluut niet in. Ook al weet ik wel dat daar niet altijd het echte leven wordt getoond, het blijft wel voor extra druk zorgen.

  4. ‘k ben opgevoed door 2 perfectionistische ouders en zou me 15 jaar geleden ook als perfectionistisch omschreven hebben. Maar ‘k heb mijn ouders altijd gestresseerd gekend.

    Dankzij mijn man heb ik geleerd dat het huis niet ontploft als je ’s ochtends de deur uitgaat en de koffietassen staan nog op tafel.

    De laatste tijd besef ik meer en meer dat ik nogal de andere richting uitgegaan ben. Ik ben , zeker wat betreft huishouden, compleet antiperfectionistisch en ik ben er in feite trots op. ‘k lees online ook heel veel verhalen van mensen die op hun grenzen stoten en buiten adem zijn en ik denk net dat mijn laissez-faire attitude mijn redding is. Lang leve het imperfectionisme. Goed is meer dan goed genoeg!

    • Je hebt volkomen gelijk. Ik geloof inderdaad dat het net mijn perfectionisme is dat me op mijn grenzen doet stuiten. En ja hoor, ook ik ontdek regelmatig dat de wereld niet vergaat door een beetje rommel. Meer nog, dat dat vaak niet eens opgemerkt wordt (behalve door mezelf dan). Dus inderdaad: lang leve het imperfectionisme :-)!

  5. Eerlijk? Ik snap niet hoe ze het doen, de ouders van vandaag. Of hoe de mijne dat deden. Allebei een fulltime job… Enkel de naschoolse opvang en héél af en toe de grootouders om op terug te vallen…. Ik zie het mezelf niet doen, ik, die nu al moeite heb om werk & vrije tijd te combineren mét 90% en zónder kinderen. Ik ben ook veel te perfectionistisch om dan niet alles goed te willen doen… Al ben ik daar nu wel van aan het terugkomen. Hoezo een opgeruimd huis, wat is dat? 😀

  6. Pingback: Van 2017 naar 2018 : 47/74. | bentenge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s