En toen ging het licht uit…

Zondagavond. Onze tieners liggen in bed. Wij genieten van Prison Break, weliswaar met een strijkijzer in de hand (ik toch). Intussen draait het huishouden nog op volle toeren. Onze afwasmachine en de droogkast draaien en benen bij. Voor het eerst sinds lang staat ook de broodmachine nog eens op met als doel een heerlijk vers, zelfgemaakt brood om de week goed te beginnen.

Ineens valt het licht uit, de tv stopt met spelen: het wordt pikdonker in huis en alle geluiden vallen weg. Een klein beetje paniek: wat is er aan de hand? Snel op zoek naar een gsm voor wat licht “en blijf uit de buurt van je strijkijzer”. De echtgenoot kent me véél te goed. Al in normale omstandigheden durf ik me regelmatig eens “stoten” tijdens het strijken met hier en daar al eens wat brandwondjes tot gevolg. Zelfs de kinderen schrikken niet meer als er een “oei” of “ai” weerklinkt tijdens het strijken: “weer verbrand, mama?”.

img_7358Terwijl de echtgenoot de zekeringenkast controleert, ga ik op straat kijken. Geen problemen in de onze zekeringenkast, het zal een algemene panne zijn. Maar de lichten op straat branden nog allemaal. En bij nader onderzoek het lichtje van de elektrische poort van de buren ook. Het probleem ligt dus wel degelijk bij ons. Intussen hadden we eindelijk ook de zaklamp gevonden (want die staat altijd bereikbaar, tenzij je ze echt nodig hebt natuurlijk) en konden we zien dat er toch een zekering was gesprongen. We zetten ze terug omhoog, waarop alle toestellen weer tot leven komen… om binnen de minuut ons opnieuw volledig in het duister te zetten.

Intussen hadden we wel door dat het allicht aan de combinatie broodmachine-droogkast lag. Te zware toestellen op die beide stopcontacten durven heel af en toe wel eens hetzelfde effect – een algemene donkerte – veroorzaken. Dus halen we de broodmachine weg en plaatsen we deze op een andere plek in de keuken. Om binnen de paar minuten opnieuw zonder stroom te zitten.

Eerst begreep ik het niet zo goed: de broodmachine was immers al een paar uur aan het draaien: het hele programma was zo goed als volledig afgewerkt: het deeg was gekneed en had gerezen en moest enkel nog gebakken worden. En dat duurt inderdaad niet zo lang en is het einde van het programma. Tja, de weerstand was naar de knoppen. Onze broodmachine, die een dikke 10 jaar lang goed dienst gedaan had, gaf er de brui aan. Net als onze wasmachine eerder deze maand, na amper 6 jaar. Toen stelden ze ons in de winkel nog gerust dat die machines op x aantal beurten worden ingesteld en er dan ook effectief mee ophouden, maar leuk was het niet.

Uiteraard geven die toestellen nooit “op een goed moment” de geest. Nooit wanneer je eens een maand ruim marge hebt, maar natuurlijk wel tijdens de al zware septembermaand, met de start van het schooljaar en het herbeginnen van de hobby’s. Bovendien komt een ongeluk nooit alleen. Zo merkte ik de volgende morgen dat er ook een ferme barst zat in het glas van mijn uurwerk. Was ik in alle consternatie ergens tegenaan gelopen? Was dat het gevolg van het schokje dat ik voelde toen de zekering voor de derde (of de vierde) keer sprong terwijl ik pas de broodmachine had verplaatst?

We hebben dan maar een einde gemaakt aan onze zondag en we zijn hier stiekem héél erg opgelucht dat september er zo goed als op zit. En de volgende morgen smaakte het versgebakken brood van de bakker ook best lekker 😉.

Advertentie

3 gedachten over “En toen ging het licht uit…

  1. Vervelend he, als verschillende apparaten ineens de geest geven. Bij mijn ouders was dat vreemd genoeg altijd zo. Als de wasmachine kapot ging, begon de tv ook te mankeren en het jaar nadien was het de droogkast, de vaatwas en de dvd speler 🙂

    • Inderdaad, bijzonder vervelend. Zeker omdat een aantal toestellen samen van ongeveer dezelfde periode dateren. En dus meestal ook dezelfde periode uitkiezen om er gezamenlijk de brui aan te geven 😦

  2. Ai toch, dat is inderdaad erg vervelend. En zo een dingen gebeuren hier bij ons ook altijd op het moment dat het best niet zo gebeuren. Wij merken trouwens ook dat het precies met periodes is: gaat er een ding stuk dan is het allang geen uitzondering meer dat kort erna nog wat dingen stuk gaan of fout lopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s