Topprestaties in Noorwegen #deel 3

Halverwege onze Noorwegentrip lieten we de Zuidkust definitief achter ons. Volgende bestemming: Ardal, “in de buurt van” de Preekstoel, of Preikestolen. En uiteraard stond deze overhellende rots op ons programma. Nog steeds strooide de regen echter roet in onze plannen. Maar we hadden een fijn huisje, en voldoende boekenvoorraad om de dagen door te komen. We trokken er zo vaak als mogelijk op uit en maakten van de regenvrije uurtjes gebruik om de omgeving te verkennen. Intussen hielden we de weersvoorspellingen nauwkeurig in de gaten. Voor Preikestolen zouden we minstens 4 uur stappen en dus rekenden/hoopten we op een halve droge dag.

Het werd bang afwachten, maar onze laatste dag waagden we het erop. We hadden geluk. We kregen zon en warmte onderweg. Het trok prachtig open, en dus konden we volop van de – toch wel stevige – wandeling genieten. En we haalden het, met ons viertjes. Ondanks hoogtevrees, en ondanks een toch wel “akelig” allerlaatste stukje. Na de obligate foto’s maakten we dat we eraf waren. De rots is hoog, steil en zit vol barsten. De durvers gaan tot op het randje staan, dat deden wij uiteraard niet.

We hadden overigens het geluk dat we vroeg vertrokken waren. Wij konden nog redelijk ongehinderd doorwandelen naar de top en onze “pitstops” werden nog niet overspoeld. Toen we de afdaling aanvatten, bleek het in de omgekeerde richting wel aanschuiven. Wij keken soms echt wel onze ogen uit. Een stevige bergwandeling op stadsschoenen, het is niet te begrijpen. Of met zeer jonge peuters, die al vanaf de start liepen te jengelen. Of met chihuahua’s in je tas. Of met piepende Yorkshire Terriërs aan de leiband…

De Lysefjord is prachtig, het uitzicht (vanaf Preikestolen) is adembenemend, de wandeling is écht wel intens én we hadden ongelooflijk veel geluk met het weer. Op alle vlakken één van de hoogtepunten van onze reis.

Preikestolen

Onze volgende halte werd Bergen. De rit van Ardal naar Bergen was er ééntje om in te kaderen: een schitterende dag (21 graden en zon), we namen 3 ferry’s en genoten met volle teugen van het uitzicht, de wind en het stralende zonnetje. We kwamen in een schitterend hotel terecht, al zorgde ik voor ongelooflijke hilariteit door te stellen dat we ons van plek vergist hadden. Op de deur van het hotel stond immers “røykfritt” en dat was volgens mij dus niet het hotel dat we zochten. Tot de echtgenoot me erop wees dat dat enkel betekende dat het hotel “rookvrij” was… Maar rookvrij of niet ;-), het was een toppertje. Met lekker eten, zwembad, wellness,… Dat het weer alweer kwakkelde na één schitterende dag kon ons niet echt deren.

Ons bezoekje aan Bergen viel letterlijk in het water. Eén grijs uurtje en daarna kregen we regen. Niet hard eigenlijk, maar wel constant. Twee uur later waren we doorweekt en gaven we het op. Om in het hotel te gaan weken in het zwembad ;-). Maar onze Noorse vrienden hadden ons verwittigd: “it always rains in Bergen”. Naar ’t schijnt worden baby’tjes er met een paraplu in de hand geboren ;-). Toch hadden we nét de tijd om Bryggen te bezoeken en een mooi beeld van de stad te krijgen. Bergen krijgt zeker nog een tweede kans, met paraplu in de hand dit keer.

Bergen

Na Bergen trokken we weer zuidwaarts, richting Stavanger. Onze allerlaatste Noorse dagen zouden we bij vrienden doorbrengen en daar hadden we met zijn allen wel héél hard naar uitgekeken… (in deel 4).

Advertentie

3 gedachten over “Topprestaties in Noorwegen #deel 3

  1. Pingback: Op naar 2018… | Tifosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s