#40 Dagen Bloggen: onrealistisch?

40dagenbloggenTournée Minérale is net afgelopen. 40 dagen Zonder Vlees is net begonnen. Over het eerste kunnen we kort zijn: tijdens het tweede weekend ging het twee keer mis: één mojito en één glaasje cava, en we hebben het dus niet gehaald. Ook al heb ik de rest van de maand absoluut niks gedronken, heb ik daar geen enkele moeite mee gehad en heb ik het ook niet gemist. 40 dagen Zonder Vlees vind ik een moeilijke. Ik heb heel lang getwijfeld om al dan niet mee te doen, maar we moeten daar eerlijk in zijn: 40 dagen volledig zonder vlees zou ik op dit moment nog niet halen. Minderen met vlees doe ik sowieso en ik heb me voorgenomen om binnenkort eens wat te gaan experimenteren, maar ik heb intussen wel geleerd om niet te veel hooi tegelijk op mijn vork te nemen, aangezien ik momenteel ook probeer om meer fruit te eten en opnieuw meer te gaan sporten.

Maar toen via Kathleen van De Verbeelding en Tuttefrut de uitdaging “40 dagen bloggen” passeerde, heb ik me zonder veel na te denken wel ingeschreven. Zoals dat meestal gaat, ben ik er achteraf wel beginnen over na te denken en denk ik dat het compleet onhaalbaar is, ondanks de 6 “pasdagen” die je krijgt en die je indien nodig kan inzetten. Waarvan ik er eentje trouwens al gebruikt heb op dag één.

Inspiratie om te bloggen zal allicht niet het probleem zijn. Niet alleen hebben we een lijstje onderwerpen gekregen om 56 dagen over te bloggen, maar eigenlijk heb ik in de 3,5 jaar dat ik blog nog nooit zonder onderwerp gezeten. Soms word je overspoeld door inspiratie en kan je in één keer 5 blogonderwerpen in een schriftje noteren. Soms moet je wat zoeken, heb je een idee, begin je aan een blog en krijgt die pas vorm tijdens het schrijven zelf. Vaak wordt het dan een heel andere blog dan je initieel in je hoofd had. Soms kan je wel eens eindeloos achter je computer op een leeg Word-doc zitten staren, begin je te typen, herschrijf je je zin, wis je die weer en schakel je uiteindelijk een uur later de computer uit zonder dat je ook maar iets deftigs op papier kreeg. Om dan de volgende ochtend ineens wel een geweldig idee te krijgen.

Mijn grootste probleem in de hele uitdaging zal allicht “tijd” worden. Hoe ga ik het in hemelsnaam combineren om tegelijkertijd te gaan werken, mijn huishouden draaiende te houden en ook nog eens dagelijks minstens een uur te schrijven? Ik ben immers niet van het vooruitziende en georganiseerde type. Ik schrijf meestal over wat er vandaag in me opkomt, over de inspiratie van het moment. Veel bloggers hebben concepten of afgewerkte bloggen klaarstaan en plannen vooruit. Dat heb ik – op een enkele uitzondering na – nog nooit gedaan. Ik zal deze keer moeten proberen om in het weekend wel vooruit te werken en op vrije momenten meerdere posts klaar te maken en reserve te houden voor dagen waarop het me niet zal lukken om te schrijven.

Dat zal voor mij allicht de grootste uitdaging worden tijdens deze 40 Dagen Bloggen-periode. Zal het me lukken om eindelijk eens wat structuur en organisatie te krijgen in deze hobby? En hoe voel ik me daarbij om iets wat ik als “speels”, “luchtig”, “vrij” ervaar toch in een soort keurslijf te steken? Hoewel ik ooit professioneel geschreven heb, heb ik dat nooit als een “beroep” of een “ambacht” ervaren en misschien is net dat hetgeen me ontbreekt. Héél erg diep weggeborgen zit immers een ideetje voor een boek. Maar het komt er eigenlijk nooit van om er tijd in te investeren, om een planning op te maken voor het opzoekwerk, voor het eigenlijke schrijven. Organisatie, structuur staat voor mij eigenlijk lijnrecht tegenover “leuk, speels, vrij”. Misschien kan ik het nuttige aan het aangename leren koppelen en ondervind ik eindelijk dat beiden elkaar versterken in plaats van elkaar tegenwerken.

Maar nu eerst 40 dagen elke dag een tekstje schrijven…

Advertentie

10 gedachten over “#40 Dagen Bloggen: onrealistisch?

  1. Het zal mij eveneens niet lukken om elke avond een stukje te schrijven, dat weet ik sowieso al. Daarom heb ik er mij maandagavond eens op toegelegd en heb ik nu een vijftal posts voorbereid die al netjes ingepland staan. In het weekend ga ik dan proberen voor volgende week dingen te schrijven. Ik heb ook nog wel een paar berichten in concept staan die ik nu eindelijk eens kan afwerken. Twee daarvan kwamen zelfs voor in de lijst met onderwerpen, dus ik had chance :-). Ik ga op zondag niets inplannen, dat geeft wat meer ademruimte. Succes alleszins!

  2. Eigenlijk een crazy, maar tegelijk heerlijke actie. Sinds we terug in België zijn, komt het er gewoon niet vaak meer van… terwijl ik zo vaak denk ‘dat zou een leuk tekstje kunnen worden’. Ik moet toegeven dat ik – nu “gewoon” terug hier en “gewoon” terug aan het werk – bang ben niets interessants te vertellen te hebben. Maar ik mis het schrijven al… dus…misschien doe ik wel mee!

  3. Ik heb een foto blog dus past dat niet echt voor mijn blog. Verrassend dat verbeelding nog bestaat. Ik had die blog jaren geleden uit het oog verloren.

  4. Ik herken mezelf heel hard in je post. Wij bloggen twee keer per week, bijna nooit op voorhand, gewoon schrijven omdat ik het zelf fijn vind. Veel succes met deze uitdaging! Wij doen ook mee.

  5. Wat fijn dat ook jij mee doet! Tijd gaat hier ook het grootste probleem worden, maar ik heb me voorgenomen om in het weekend telkens een aantal posts te proberen schrijven en die tijdens de week dan te finaliseren en te publiceren. Fingers crossed dat het lukt. Heel veel succes in ieder geval!

  6. Het is inderdaad een zot idee en ook tijd zal hier een belangrijke factor zijn. Heb me voorgenomen om zondagochtend als iedereen nog slaapt 3 blogs te schrijven zodat ik altijd eentje reserve heb 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s