Duurzame smartphone?

De laatste tijd merk ik hoe langer hoe vaker dat mijn smartphone mij wel eens in de steek durft laten. Niet in het “smart”-gedeelte, maar vooral in het “phone”-gedeelte. Ik merk dat ik telefoontjes mis zonder dat er een gemiste oproep te zien is. Of ik krijg een mailtje van een vriendin waarin ze me vraagt of alles wel in orde is, aangezien ik niet antwoord op sms’jes van een aantal dagen eerder, die ik dus nooit gehad blijk te hebben. Of ik probeer een collega te sms’en dat ik al op de plek van afspraak ben, maar in plaats van te verzenden, krijg ik een zot draaiend wieltje te zien.

Intussen weet ik al dat ik mijn smartphone dan gewoon even aan en af moet zetten. Meestal komt er dan ineens een lading sms’jes binnen en zie ik toch een paar gemiste oproepen – vaak zelfs van dagen eerder – opduiken. Echt handig is dat niet, maar laat ons zeggen dat ik van de nonchalante soort ben en dat ik het eigenlijk niet zo erg vind om af en toe eens onbereikbaar te zijn. Bovendien kan je mij altijd nog bellen of sms’en via de echtgenoot of de kinderen.

Maar de laatste weken begon het toch wel érg vaak voor te vallen. En miste ik al eens een berichtje waar ik op zat te wachten. Bovendien kan ik niet overschakelen van wifi naar 4G en ook dat is soms lastig. Zeker omdat ik de afgelopen weken een paar keer een professionele afspraak had in een stad die ik niet kende en dan kan het handig zijn als je snel even iets kan opzoeken. En als je vaak met het openbaar vervoer reist, weet je bij vertraging soms sneller wat er aan de hand is als je de website van de NMBS raadpleegt dan als je moet wachten op een mededeling in het station…

We trokken dus met mijn Samsung S5 mini naar de winkel waar ik hem pas anderhalf jaar geleden kocht. Mogelijk ligt het aan mijn sim-kaart. Dat was immers (ook) nog een prehistorisch geval, dat zelfs al een keer geknipt was (wegens te groot voor de nieuwe generaties smartphones). Maar de Proximus-vertegenwoordiger gaf zelf al aan dat hij daar niet echt in geloofde. Blijkbaar zijn mijn problemen een vaak voorkomend symptoom van mijn type en verkopen ze de toestellen daarom intussen ook niet meer. Toen ik vroeg wat ik dan geacht werd te doen, werd mij meegedeeld dat ik ‘m kan laten opsturen. Ik ben ‘m dan allicht wel kwijt voor 3 tot 6 weken. Bovendien was het toestel bij andere klanten tot 4 keer naar de hersteldienst verzonden zonder oplossing vooraleer ze uiteindelijk toch een nieuw toestel konden krijgen.

Vanmorgen hoorde ik op het nieuws dat er te veel elektronisch afval is in ons land en dat er veel te weinig gerecycleerd wordt. Ik moest eens goed lachen. Wij hebben hier inderdaad ook nog een Nokia 3310 liggen als reservetoestel. Dat ding is intussen minstens 12 jaar oud en dat belt en sms’t nog altijd. Maar mijn hippe, amper één jaar oude, Samsung S5 mini blijkt het al op te geven en dan word ik als klant van het kastje naar de muur gestuurd, kan ik de komende 6 maanden mijn gsm voltijds stallen bij een hersteldienst om daarna – heel misschien – uiteindelijk toch een nieuw toestel te krijgen. Terwijl ik ditmaal écht wel zorg gedragen heb voor dat ding en het NIET heb laten vallen.

Het grappige is dat ze ons in de winkel elke keer opnieuw meelijwekkend aankijken: “met wat voor voorbijgestreefd ding kom je hier nu weer af”. Ik zag de verkoper denken “koop toch gewoon een nieuw toestel”. “Dat opsturen naar de hersteldienst, begin er niet aan, dat is een zwart gat: het komt nooit terug zoals het was.” Awel, dat geloof ik ook, maar mijn toestel is nog onder garantie. Ik wil gewoon een werkende telefoon. Toen ik dan nog hoorde dat de gemiddelde levensduur van een smartphone 2 jaar is (TWEE jaar) viel ik helemaal achterover. Ik heb mijn toestel (in mijn ogen) nog maar net gekocht en het is al ten dode opgeschreven.

Ten tweede vertik ik het om 800 of 1.000 euro uit te geven voor een iPhone, die dan misschien wel beter/langer werkt, maar ook weer voorbijgestreefd is binnen 2 jaar. Ja, noem mij maar ouderwets, maar 800 euro dat zijn 32.000 oude Belgische franken. Voor een ding waarmee je telefoneert… Sorry, maar weet je hoeveel kleren je daarmee koopt? Hoe vaak je daarmee op restaurant kan? Een kwestie van prioriteiten in je leven.

Misschien moet ik ineens gewoon voor die nieuwe Nokia 3310 gaan. Een prehistorisch geval voor een dinosaurus ;-).

technologie

(www.someecards.com)

Advertentie

17 gedachten over “Duurzame smartphone?

 1. Dat zijn precies de bezwaren die ik had vooraleer ik me een smartphone kocht. Ik ben uiteindelijk toch overstag gegaan, ik wilde mee zijn met mijn tijd. Maar ik vind het jammer dat je zoveel meer geld moet neertellen voor iets waarvan de batterij veel sneller plat valt en dat binnen de kortste keren voorbijgestreefd is.

 2. Ik kocht om die redenen een Fairphone. Helaas begint de mijne nu ook kuren te krijgen. De nieuwe is wel écht duurzaam: zelf samen te stellen en dus ook te vervangen wat kapot is. Als ik een nieuwe koop, zal het opnieuw een Fairphone zijn, denk ik. 🙂

 3. Mijn vriend heeft net dezelfde problemen met zijn Samsung, ik zit hem dan een beetje meewarig aan te kijken met mijn iPhone die nooit problemen vertoont. Ik heb mijn eerste iPhone 4 een jaar of vier of vijf gehad, dan deed de Home-knop een beetje moeilijk. Sinds vorig jaar heb ik een iPhone 5, die zijn niet meer zo duur en doen perfect wat je wil dat ze moeten doen. Niet dat ik reclame wil maken hoor, maar ook mijn Macbook zou ik nooit meer willen ruilen voor een Windows pc. Once you go Mac, you never go back – zei een tevreden klant. 🙂
  Succes met de zoektocht.

 4. Ik zweer ook bij mijn IPhone 5, kreeg hem 3 jaar geleden, nog nooit problemen gehad. Ok, ik gebruik hem wel zeer intens, dus de batterij is nu wat sneller leeg, maar ik koop gewoon een nieuwe als hij stuk is!

 5. Ik heb mijn smartphone ondertussen 3,5 jaar en hij begint wat vervelend te doen. Dat ik af en toe onbereikbaar ben vind ik niet erg maar als ik sommige apps open begint mijn telefoon opnieuw op te starten. Toch vervelend als je snel even de busuren wil checken. Die Fairphone spreekt me wel aan want ik wil toch niet graag terug naar de 3310. Alhoewel … Snake was wel leuk :p

 6. Die nieuwe 3310 is meer promo dan kwaliteit denk ik. Ik heb op dit moment een Nokia Windows Lumia 635. No way dat ik ooit terug “Nokia” kies. En ik heb hier wel nog ergens echte NOkia’s liggen. De 6310 bvb, toptelefoontje. Misschien ga ik daar wel naar terug. Maar op dit moment overweeg ik me nen Alditelefoon van Medion aan te schaffen. 129euro. Ben benieuwd.

  • Ik heb ooit een Medion tablet gekocht en was daar echt niet tevreden over. Na minder dan een jaar was die zo traag geworden dat ik er horendol van werd…

 7. Vreselijk, hè! Ik kan mij daar ook zo aan doodergeren, aan het feit dat al die moderne snufjes het tegenwoordig geen 2 jaar meer uitzingen. Serieus, is het nu zo moeilijk om iets deftig te maken? We betalen er nochtans genoeg voor, zou je denken.
  Ik heb sinds enkele jaren een smartphone van Samsung. Onlangs ook een nieuwe gekocht omdat mijn oude ten dode was opgeschreven. En terwijl iedereen maar bleef roepen dat ik de nieuwe iPhone of de laatste Samsung moest kopen, heb ik een model van vorig jaar gekocht.
  Ik ben dan misschien ook ouderwets, maar 7 à 800 euro voor een telefoon? Neen, dank u. Er zijn belangrijkere zaken in het leven om geld aan uit te geven…

 8. Pingback: Falende smartphone – the sequel | Tifosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s