Puberkuren

Ongelooflijk fier en blij zijn wij met onze prachtige dochters. Twee tienerdames intussen, van 13 en bijna 16. Met een eigen karakter en een eigen willetje. Geïnteresseerd, open, liefdevol. Aan het begin en halverwege hun groei naar volwassenheid. Het is een eer om hen op dat pad te mogen begeleiden, om hun weg van dichtbij te mogen meemaken.

Maar heel af en toe komt het ook tot confrontaties. Wanneer mama en papa hun ontwikkeling in de weg staan met hun onmogelijke en absurde regeltjes. Wanneer mama en papa oordelen dat ze nog niet klaar zijn voor die volgende stap en “neen” zeggen. Dan durft het hier in huis wel eens flink stormen.

Het is telkens opnieuw schrikken als je dat als mama overkomt. In 98% van de gevallen kunnen wij hier thuis goed praten. Er is ruimte voor overleg en meestal komen we er ook samen uit. Maar af en toe zijn er toch wel eens akkefietjes. Dan vinden zij dat wij “onredelijk streng” zijn en niks toelaten en dan zijn wij verwonderd waar al die emoties ineens vandaan komen.

Het escaleert soms zo snel, zonder dat je er erg in hebt. Dan probeer je de spanning te breken met een flauw mama-grapje (dat ze in alle andere omstandigheden al ogen rollend afdoen als flauwe ouderhumor) en dan is het net die ene keer dat het écht verschrikkelijk verkeerd valt. Dan wordt er hier al eens geroepen en teruggeroepen, dan vloeien er tranen en wordt er wel eens met een deur gegooid.

En ja, ik draag zeker mijn deel van de verantwoordelijkheid in onze stormen. Ik zou soms ook wat meer op mijn tong moeten bijten en alles eerst moeten laten afkoelen vooraleer we het uitpraten. Ik zou beter moeten weten – been there, done that – mijn dochters hebben hun koppigheid, hun gevoel voor drama en hun sterk ontwikkelde onrechtvaardigheidsmeter uiteraard van geen vreemde ;-).

Het hoort erbij. Om op te groeien tot volwaardige volwassenen moeten ze hun grenzen opzoeken en deze in vraag stellen. Ze hebben gelijk dat ze hun grenzen soms te beperkend vinden en dat het dringend tijd is om deze weer wat verder te leggen. Dat ze daarbij soms lijnrecht tegenover ons komen te staan, is part of the game. Maar toch doet het pijn. Want ook wij doen wat we doen met de allerbeste bedoelingen. Wij willen hen alleen maar beschermen.

Onze beschermingsdrang vloekt vaak met onze wil om hen de ruimte te geven. Het is zoeken naar een evenwicht. Vaak vinden we dat blindelings, maar af en toe knettert het eerst voor we dat evenwicht terugvinden. Moeten we allemaal even bekomen. En achteraf, als we allemaal gekalmeerd zijn, overleggen we opnieuw, tot we er in alle rust wel samen uitkomen.

En intussen denkt de mama: nog maar een paar jaar en dan is die vermaledijde puberteit ook weer gepasseerd. Dat de dochters tegen dan misschien wel klaar zullen zijn om het huis uit te gaan, daar denken we nu nog niet aan. IK ben daar nog niet klaar voor (als ik dat ooit al zal zijn)…

puberteit

(www.pinterest.com)

Advertentie

10 gedachten over “Puberkuren

 1. Als ik zo terugdenk aan mijn puberteit, moet mijn mama het bij momenten toch serieus lastig gehad hebben met mij. Maar het goede nieuws is dat het inderdaad overgaat ;-).

 2. Hahahahahaha, hoe herkenbaar met een zoon van 17 in huis. Ik heb geleerd om te onderhandelen. Hem het gevoel te geven dat hij ook inspraak heeft maar toch de regie nog in handen heb. Is een evenwichtsoefening, maar het mijdt van die felle discussies die tot kwaadheid leiden….het proberen waard he 🙂

   • En kijk je ernaar, ik blijf het ook moeilijk om ermee om te gaan. Het loslaten en hen de vrijheid geven terwijl je eigenlijk wil dat ze braaf op hun kamer zitten want dan kan er niks gebeuren :-).

 3. Ik kreeg ooit 1 gouden raad van mijn zus toen “de onze” pubers waren: “neem de houding en uitspraken van je pubers NOOIT persoonlijk”. Het is een grote wijsheid, waarvan ik achteraf pas besefte hoe waar dat was.
  Ik moest het herhalen toen haar kinderen pubers waren 😀.

 4. Al een geluk dat kinderen niet als pubers geboren worden. Ik ben daar een klein beetje bang voor, nu al 😀
  Al is Flavie haar peuter-/kleuterpuberteit ook al stevig te noemen. Dat belooft…

 5. Ik houd mijn hart al vast voor de puberteit van onze 3 bengels hier… De oudste gaat volgens mij nog meevallen. Zij is nu 13 en die heeft geen 2 woorden nodig.
  De jongetjes daarentegen… Die zijn nu 9 en 10 en slagen er nu soms al in om ons achter het behang te laten kruipen. Ik denk dat ik ze ook beurtelings naar fuiven enzo ga laten gaan eens die puber zijn. Die 2 samen? Komt nooit goed. 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s