Gewoon thuis

Wij genieten hier met zijn viertjes van ons verlengd weekend. We zijn gewoon thuis. We hebben geen citytrip gepland, geen minivakantie, en hebben ook geen grootse daguitstappen in het verschiet. Wij blijven vier dagen gewoon in ons eigen huisje en genieten in onze eigen hof van de eerste zonovergoten dagen dit jaar.

Grootse plannen zijn er ook niet. Ik ben volop bezig met de winter-zomerwissel. De kasten zijn gewisseld, de kleren gepast en verhuisd: de oudste zit zonder shorten en topjes. De jongste heeft ontzettend veel kleren doorgegeven aan het nichtje, maar heeft ook massa’s jurkjes, topjes, t-shirts en rokjes geërfd van de oudste. En ze zitten elkaar dus écht wel op de hielen: de stukken die de oudste vorig jaar nog met veel zwier kocht en droeg, passen nu de jongste al. Binnenkort valt er niks meer door te geven, binnenkort krijgen we hier de ruzies: “mama, ze is weer met mijn jeans gaan lopen en die had ik écht vandaag toch willen aandoen”. “Ze moet uit mijn kast blijven, mama, ik vind het echt niet meer grappig”…

Ook onze jassenkapstok is opgeruimd. De laatste weken puilde die uit aangezien de winterjassen maar bleven hangen terwijl we af en toe toch al even met een zomerjas durfden uit te pakken. Om die dan ’s avonds volledig bevroren aan de kapstok te (laten) hangen. Alle winterjassen worden momenteel gewassen om dan in de kast weggeborgen te worden tot volgend jaar. Ik heb me dus nog wat meer strijk op de hals gehaald dan ik eigenlijk van plan was. Maar het doel – om zondag eindelijk eens strijkvrij aan een nieuwe week te beginnen – is nog steeds realistisch.

Is het dan niet saai zo’n thuisvierdaagse? Missen we niet vanalles? Hadden we nu momenteel niet één of andere stad moeten ontdekken? Of mee in de file gaan aanschuiven naar de zee of naar Pairi Daiza? Is het geen ongelooflijk gat in onze cultuur dat we gewoon in onze tuin gaan zitten? Wat doen we onze dochters aan? Soms mag het ook eens “gewoon” zijn. We zijn thuis met ons viertjes, we genieten van de zon en van elkaar. En ja, er wordt ook gewerkt in het huishouden en de echtgenoot werkt aan zijn deadlines. We zijn er niet volledig “uit”.

Maar soms kan ik er ook gewoon van genieten om alles rustig te kunnen afwerken. Om de tijd te hebben om alles “deftig” te doen. Om ’s morgens op het gemak de krant te lezen, een uurtje te fietsen met een boekje erbij en daarna de tijd te hebben om te koken en om wat te strijken. In plaats van raprap gehaast naar het werk te vertrekken en ’s avonds, als je al uitgeteld bent, te kiezen: fietsen, bloggen, quality time of toch maar de huishoudelijke taken verder af te werken. Of allemaal, na elkaar, en dan geen tijd te hebben om nog wat bij te praten…

We moeten soms zo veel. We leggen elkaar soms een onhaalbare levensstijl op. “Hoe, blijven jullie gewoon thuis?” En dan de blik erbij van “ocharme, sukkeltjes”. Terwijl ik er nu voor zorg dat ik volgende week eens een rustige werkweek ga hebben. Geen strijk die op me wacht, geen onhaalbare combinaties, maar ’s avonds gewoon rustig ontspannen. En het is niet dat we deze vierdaagse helemaal niks doen. We zijn gisteren met ons viertjes en de hond gaan wandelen, straks gaan we even naar ons dorpje om wat te shoppen en morgenavond maken de echtgenoot en ik nog eens tijd voor elkaar.

Maar we hebben geen koffers gepakt, we blijven in onze vertrouwde omgeving en we genieten van thuis uit. Van de simpele dingen. Van elkaar. Van een opgeruimd huis. Van winterkleren die gestreken en netjes opgeborgen zijn/worden tot de herfst van volgend jaar. Van een (héél) lang, uitgebreid bad met een boek. Van onze ligzetels in de zon, in onze tuin. Van onze hond, die zo blij is dat het zonnetje schijnt en buiten naast ons komt liggen. Van een barbecue met ons viertjes, in de veranda, met (voor het eerst) de schuifdeuren volledig open.

Hoe “gewoon” soms ook gewoon fijn kan zijn. Zelfs in je eigen huis of tuin ;-).

gewoon

 

15 gedachten over “Gewoon thuis

 1. Ik deel je mening helemaal!! Thuis is heerlijk!
  Ik moet wel toegeven dat we nu aan het inpakken zijn voor een weekje vakantie met z’n tweetjes omdat wachten tot september wel erg lang is!
  Geniet van het mooie weer, elkaar en je tuin. 🙂

 2. Hier precies zo, we doen het heerlijk rustig aan deze vakantie. Kinderen moeten soms al zoveel, terwijl ze het geweldig vinden om lekker met hun vrienden buiten te spelen of met water in de tuin… Niks zielig maar zalig idd!

 3. Wij zijn ook huismussen! In de file gaan staan en tussen half Vlaanderen op het strand of in de dierentuin? Nee bedankt! Dan liever onze eigen tuin, of een bos of leuk plekje in de buurt!

 4. Groot gelijk, geen pakstress, geen file, gewoon thuis op het gemak kan heerlijk zijn. Maar euh… een uurtje fietsen met een boekje erbij, hoe doe je dat?

 5. Groot gelijk! Wij kunnen ook enorm genieten van een dag of zelfs een paar dagen gewoon thuisblijven en genieten. We hebben zonet zitten aperitieven op ons terras en nu is het tijd voor een kort middagdutje onder de parasol. Zalig! Geniet nog van het mooie weer en de tijd samen :-)!

 6. Wij blijven ook regelmatig ‘gewoon’ thuis als we verlof hebben en genieten daar met volle teugen van. Geniet van de zon de komende dagen!

 7. Wij deden gisteren een poging voor Plopsaland, we zijn (wijselijk) terug vertrokken op de autostrade zelf nog. (Achteraf was het trouwens geen slim idee om op zo’n dag erheen te trekken in de eerste plaats maar bon…) We zijn wel aan zee iets gaan eten (wat kan uitwaaien toch heerlijk zijn) en nadien gingen we naar het Kakelende kippenmuseum. Een “alternatief” park die erg in de smaak valt bij onze kids, en waar je met niet al teveel mensen rondhuppelt. En uiteindelijk hebben we meest genoten van… de bbq die we ’s avonds in de tuin gedaan hebben 😀 Dus vandaag en morgen blijven wij ook lekker thuis genieten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s