Ook lid van #teamnosleep?

Ik ben een slechte slaper. Jammer genoeg al zolang ik me kan herinneren. Mijn grote geluk is wel dat ik niet zo heel veel slaap nodig heb om me mens te kunnen voelen. Maar er zijn momenten dat ik zelfs mijn minimum niet haal en dan ben ik niet het meest aangename gezelschap: dan word ik kribbig, dan begin ik te zagen en dan doe ik stommiteiten uit verstrooidheid.

Toen ik een tiener was, had ik vooral problemen met het inslapen. Dan kon ik uren wakker liggen zonder in slaap te geraken. Wat natuurlijk niet aangenaam is, want op den duur zie je er tegen op om in je bed te gaan liggen, uit vrees voor het hele slaapritueel (dat jou dan niet lukt). Alles heb ik geprobeerd: schaapjes tellen, lezen, zachte muziek, opstaan en iets anders doen… Het lukte niet. Tot de echtgenoot in mijn leven verscheen en ik samen met hem wel binnen de kortste keren in dromenland raakte. (Overigens heeft Europees voetbal sinds een aantal jaren hetzelfde effect: zet een voetbalmatch op van een Belgische ploeg, geef mij een zetel en de echtgenoot om tegenaan te kruipen en binnen de paar minuten ben ik vertrokken…)

Ligt het aan de kinderen, mijn slaapgebrek? Overal lees ik blogposts van (jonge)mama’s die veel te weinig slaap hebben door het verstoorde slaappatroon van hun kinderen. Ik ben nooit in die situatie geweest. Integendeel zelfs. Ik durf het intussen al bijna niet meer te schrijven, maar de oudste sliep al door op dag 3 in het ziekenhuis. Ondanks alle waarschuwingen dat je daar niet mag op afgaan, dat het allemaal verandert eens je ze mee naar huis genomen hebt, was dat bij ons niet het geval. Ze sliep elke nacht schoon van een uur of één tot een uur of zeven en dus hadden wij als jonge ouders niet echt een slaapgebrek.

Ook over de jongste mogen we absoluut niet klagen. Op 8 weken sliep ze door. Iets later dan haar grote zus en haar nachten waren ook iets korter, maar de dagen dat wij er om 6 uur uit moesten omdat een van onze dochters besloot dat ze meer dan lang genoeg geslapen had, zijn hier op één hand te tellen. En dan spreken we eerlijk gezegd vooral over Sinterklaas en Pasen, wanneer het voor onze meisjes “te spannend” was om te blijven liggen…

Onderbroken nachten waren er uiteraard wel eens. Zieke kinderen, nachtmerries, ze stonden wel eens in het midden van de nacht aan ons bed. En uiteraard kwam dat meestal niet zo goed uit, maar ook dit moeten we niet overdrijven. We hebben één zwaar jaar gehad toen de oudste 3 was en aan haar eerste schooljaar bezig was en de kleinste op weg was naar haar eerste verjaardag. Het was een zware winter: beide meisjes aanhoudend ziek en uiteraard staken ze elkaar constant aan. Dat jaar hebben we na 3 intense maanden gesmeekt of de meisjes eens mochten gaan logeren zodat wij nog eens rustig konden doorslapen. Het lijkt zo’n zonde om een babysit te gebruiken om zelf eens goed te kunnen slapen, maar wat kan je daar deugd van hebben…

Het ligt dus gewoon aan mij. Er zijn periodes dat ik echt dagenlang te weinig slaap krijg. Maar één goede nacht wist dat meteen uit en dan kan ik er weer voor een tijdje tegen. En meestal verloopt mijn slaappatroon ook op die manier: dan compenseer ik mijn te korte “week”nachten met een iets langere “compensatie”nacht in het weekend. Maar als dat wegvalt, kom ik in de problemen.

En het was weer zo’n week. Onderbroken nachten, heel levendige (maar totaal absurde) dromen, naar het toilet moeten, 3 uur zien, vijf uur zien en niet meer kunnen slapen,…  Te warm en dan weer te koud, draaien en keren en geen perfect “plekje” vinden,… Lijstjes maken in mijn hoofd van dingen die ik niet mag vergeten, geweldige ideeën bedenken in het holst van de nacht en dan uren liggen uitwerken… Het was deze week weer “flipperkast” in mijn hoofd.

En ja hoor, ik ken de trucjes: er ligt een schriftje naast mijn bed om de belangrijke zaken te noteren. Wat ik overigens nooit doe, want dan moet je het licht aandoen en dan maak ik de echtgenoot ook wakker. Als je na meer dan 20 minuten nog wakker ligt, moet je je bed uitkomen en iets anders gaan doen. Is er iemand die dat echt doet? Om 3 uur toch je fantastisch warme bed uitkomen om beneden in alle kilte wat tv te gaan kijken of iets te gaan lezen? Ik vind het al erg genoeg als ik ’s nachts naar toilet moet en daarvoor de koude nacht in moet. En neen, we hebben geen tv in onze slaapkamer, de gsm of tablet gaat nooit mee de kamer in en boeken lezen doe ik niet meer in bed.

Draai toch je knoppeke om, zegt de echtgenoot altijd: het heeft echt geen nut om ’s nachts wakker te liggen, dat lost niks op. IK WEET HET, maar dat stopt de gedachtenstroom in mijn hoofd niet. Overigens is het niet alleen gepieker dat me uit mijn slaap houdt. Soms is mijn hoofd ’s nachts nog aan het verwerken en dat kan even goed een tv-programma, een mooie film of een prachtig boek zijn, waar ik dan wel wakker van word…

slaapproblemenNa meer dan een week onderbroken nachten was ik tegen donderdag doodop en zaten we in de zaag- en stommiteiten-fase. Gelukkig bracht een comateuze vrijdagnacht (op de dag van de slaap blijkbaar) een beetje verlichting. Nu kunnen we er weer een weekje tegen ;-)!

Hebben jullie ook zware nachten of slapen jullie als engeltjes? Hebben jullie slaaptrucjes? Altijd bereid om te testen…

 

Advertentie

11 gedachten over “Ook lid van #teamnosleep?

 1. Ik mag op dat vlak zeker niet klagen, doorgaans val ik vrij snel in slaap. Ik word wel af en toe wakker ’s nachts, maar ik draai me eens en slaap meteen weer in. Alleen vlak voor een examen of vlak voor we op reis vertrekken of als ik echt over iets lig te piekeren is het anders. Dan doen mijn hersenen overuren en kan ik de slaap niet vatten. Wat ik dan probeer is lezen. Ik heb sinds kort een e-reader met zo’n lichtje op, dus mijn man wordt er niet door gestoord. Terwijl ik lees, kan ik niet piekeren en dan overvalt de slaap mij meestal snel. Hopelijk vind jij ook een manier die voor je werkt!

 2. Hier geen trucjes. De beste manier om in slaap tegeraken is “loslaten” denk ik. Maar daar moet je overdag mee starten anders werkt het niet.
  En wat die opmerking omtrent mama’s en niet doorslapende kinderen betreft… ik ben regelmatig opgestaan omdat mijn echtgenote meer slaap nodig heeft.

 3. Even correctie, ik denk dat kinderen die niet doorslapen geen verstoord slaappatroon hebben, maar dat dat natuurlijk is voor kleine kinderen. Wat voor ouders jammer genoeg nooit heel goed uitlomt. Maar los daarvan herken ik vooral de flipperkast in mijn hoofd, in het bijzonder als ik s avonds nog gewerkt heb, wat onontkoombaar is. Heb jij al eens dingen geprobeerd als sedinal, thee, massage, … ?

  • Sedinal was mijn rustmiddeltje tijdens de examens vroeger. Sindsdien wel nooit meer gebruikt. Massage doe ik momenteel sowieso ook om de migraine onder controle te houden…

 4. Kleine Kadee heeft 7 jaar lang elke nacht (uhuh) 4 tot 5, soms 6 x per nacht het kot op stelten gezet.
  Wij leefden op den duur in een soort mist.
  Ik kan nu op elk moment in slaap vallen, wellicht heeft mijn lichaam geleerd van ieder moment te profiteren 😊
  Vroeger was dat anders en kon ik echt wakker liggen.
  Al eens autogene relaxatietechnieken geprobeerd? Stuur me gerust een mailtje voor meer uitleg!

 5. Mijn trucje om malende gedachten stil te zetten is denken aan een wit blad, een eenvoudig wit blad, niet meer en niet minder. Het klinkt bizar, maar het helpt.

 6. Moeilijk slapen, ik ken er alles van!
  Een belangrijke sleutel ligt in het aanvaarden ervan, denk ik. Ik maak me er niet druk meer in. Het is was het is.
  En verder pas ik wat regeltjes toe: niet meer werken na 21u als dat enigszins mogelijk is, geen I-phone als wekker gebruiken (en er dan toch op kijken, ook voor andere dingen) en ik ben één van die mensen die die tip waarover je schrijft,wel degelijk toepast: ik lig nooit urenlang te woelen, maar ik sta op en begin bijvoorbeeld te strijken of de frigo uit te kuisen. Iets geestdodends doen helpt echt om dat lijf en die kop daarop weer in rustmodus te krijgen.
  Good luck!

 7. meditatie kan helpen om je hoofd een beetje tot rust te brengen, en wat bij mij echt helpt : melatonine ! Dat is een lichaamseigen hormoon dat je ’s avonds aanmaakt om in slaap te vallen. Je kan dit in Nederland kopen in ’t Kruidvat, +/- 10 € voor een flesje met 500 tabletjes. In België enkel op voorschrift te verkrijgen aan 27 € voor 30 tabletjes, vandaar dat mijn huisarts me naar Nederland heeft gestuurd. 1 tabletje een goed kwartier voor je gaat slapen laten smelten in je mond. Het is lichaamseigen dus geen bijwerkingen, geen gewenning, ik doe al jaren met nog altijd maar 1 tabletje per avond. Nog een trucje dat bij mij werkt : een soort meditatie die zo saai is dat je geest van pure verveling liever in slaap valt. 🙂 Stel je voor dat je voor een schoolbord staat, en trek daar met krijt een grote cirkel op. In die cirkel schrijf je 99. Dan veeg je voorzichtig de cijfers weg, en schrijf je 98. Enzovoort… als je geest afdwaalt terug beginnen bij 99. Ik geraak zelden aan de 70.
  Succes !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s