De griepspuit: wel of niet?

Begin deze week was ik alweer geveld door griep. Al voor de tweede keer dit jaar. Buikgriep, net als zovele Belgen momenteel. Rust houden en op dieet. Een mens kan niet erger gestraft worden. In de zetel hangen terwijl er zoveel in huis moet gebeuren: het is een ware verzoeking. Om dan nog maar te zwijgen van het regime van toastjes met confituur, kippensoep en kippenwit met gekookte rijst of pasta. Het duurt nog geen dag of ik droom alweer van alle dingen die ik niet mag eten… Een voordeel: ik was even 2 kg kwijt. Jammer genoeg bleef mijn “geluk” niet duren: op mysterieuze wijze is één verdwenen kg alweer terecht ;-). Dju toch.

Maar het was in 2016 al de tweede keer dat ik besmet raakte. Ik laat dan ook al jaren geen spuitje meer zetten. Ooit liet ik dat wel doen: we kregen het op het werk, het was gratis, we zaten met jonge kinderen,… Maar helemaal griepvrij ben ik nooit geweest. Elk jaar sprong er wel eens een virusje over van de kinderen en bracht ik een paar dagen – zagend – in de zetel door.

Zelfs bij de leraar-echtgenoot deed de griepspuit (een paar jaar later dan bij ons in de privé) zijn intrede. Ook dat werd aangeraden. Voor een klas staan brengt je uiteraard (vaak) in contact met zieke leerlingen. De echtgenoot had jaarlijks wel een weekje (meestal in januari) dat hij in de zetel diende uit te zieken. (En als de echtgenoot ziek is, dan is hij serieus ziek!) Dus was ook hij gewonnen voor de “veiligheid” die de griepvaccinatie in ons leven zou brengen.

Maar het was geen onverdeeld succes. Absoluut niet eigenlijk. Nog nooit was de echtgenoot zo vaak ziek als dat jaar. Een kleine minderheid van de bevolking kan reageren op de griepspuit. Check! Soms zitten ze er ook gewoon naast bij de keuze van de virussen die ze in het vaccin opnemen. Check! In plaats van zijn jaarlijkse weekje uitzieken werden het er dat jaar een pak meer. Minstens 4 keer kon hij een paar dagen uitzieken. Misschien was hij toen telkens net iets minder zwaar getroffen dan anders, maar dat is uiteraard relatief: een “beetje” ziek bestaat niet.

Het was dus een éénmalig experiment. Voor de echtgenoot hoefde het niet meer. We hadden dat jaar héél duidelijk de bijwerkingen gezien en dus lieten we het maar zo. Met weinig effect trouwens. We hadden nog wel ons jaarlijks ziektedipje, dat overigens best ingrijpend kon zijn met 2 jonge kinderen. Binnen de 48 uur met zijn vieren plat gaan door zware buikgriep is niet bepaald aangenaam. Zeker niet als de ouders op exact hetzelfde moment samen ten onder gaan en je dus midden in het weekend een oppas kan regelen voor je net herstellende kinderen. Opmerkelijk trouwens hoe snel kinderen herstellen en hoeveel tijd dat dan weer kost bij de oudjes (die uiteraard wel zo goed als 2 nachten niet geslapen hadden om voor de zieke dochters te zorgen).

Maar de jaren gingen voorbij, de dochters groeiden op en werden sterker. De ziektedipjes groeiden er stilaan uit. Bij hen dan toch. Ik ben geen piepkuiken meer: is het de leeftijd die zijn tol eist? Feit is dat ik niet meer zo goed recupereer als vroeger. Ik word vatbaarder. Meestal kan ik ook vanuit de zetel beamen dat een griepepidemie België in zijn greep houdt. Misschien moet ik volgend jaar die spuit dan toch terug laten zetten: als het voor de “ouden van dagen” wordt aangeraden, zal het voor mij ook geen kwaad kunnen zekers?

Wat doen jullie? Laten jullie je inenten? En merken jullie dan ook een verschil? Zijn jullie beter beschermd?

Advertentie

10 gedachten over “De griepspuit: wel of niet?

 1. Ik heb me laten inenten toen ik zwanger was van onze tweeling, op aanraden van de gynaecoloog. Ik was uitgeteld voor begin maart, dus zou al behoorlijk ver zwanger zijn in de winterperiode. Ik ben toen effectief van de griep gespaard gebleven, terwijl mijn man en de oudste twee kinderen plat gingen. Daarna hebben we nooit nog een griepspuit laten zetten en sindsdien heeft mijn man iedere winter 1 week de griep. En dan zonder aanstellen of plantrekken, maar echt een week koorts en rillen, zweten en zo. Ik heb het nog nooit gehad. Dus wel of geen spuit? Ik weet het niet. Ik denk dat je algemene weerstand er ook veel mee te maken heeft..

 2. Nee, ik laat me niet inenten. Ik kan me ook niet herinnere dat ik ooit de griep heb gehad.
  Aantal jaar geleden wel 3 jaar laten inenten (mijn man ook) op advies van de huisarts ivm bronchitis/copd. Gevolg: ik heb 2 x longontsteking gehad en 4 keer luchtweginfecties. 3 jaar lang met regelmaat hoge doseringen prednison/antibiotica

  Tot ik zwanger werd in 2013. Vanaf toen beide niet meer laten doen en zijn niet meer ziek geweest. Ik gebruik zelfs mijn medicatie voor luchtwegen niet meer.

  Dus die (griep) spuit komt er hier niet meer in.

 3. Ik heb vorig jaar voor de eerste keer een griepspuit laten zetten omdat we op reis vertrokken in maart en ik niet wilde riskeren om toch met de griep thuis te moeten blijven. Ik heb er geen last van gehad en ben ook niet ziek geworden, maar de echtgenoot is een dag thuis moeten blijven omdat hij zo slecht reageerde op de spuit, het was alsof hij een mini griep kreeg! We hebben het dit jaar alleszins niet opnieuw gedaan. Ik heb nog maar drie keer in mijn leven de griep gehad en bij de echtgenoot zal dat ongeveer hetzelfde zijn. Buikgriep, daar ben ik wel gevoeliger aan. Maar deze winter ben ik er voorlopig aan ontsnapt. Hout vasthouden!

 4. Een griepspuit is volgens mij niet tegen de buikgriep maar tegen de virale vormen die op je luchtwegen en co slaan. Keuzes die ze moeten maken welke stammen ze erin stoppen blijkbaar… Op dit ogenblik gaat influenza B rond en is de helft van de bevolking tegen een andere vorm ingeënt… Mischien eens interessant om uit te zoeken hoe dat nu juist in elkaar zit
  Hier: ik niet ingeënt, heel de familie (ventje, 2 kindjes, 2 nichtjes, neefje, 2 schoonzussen) ziek griep (hoge koorts, rillen, met de nodige bijwerkingen op longen en co) – mijn broers en ik hebben niks gehad…

 5. Ik heb vroeger vaak ‘gedacht’ dat ik griep had en zelfs de dokter vertelde me een aantal keer dat ik griep had. Maar eigenlijk heb ik het volgens mij nog maar 1 x écht gehad. Ik heb toen echt meer dan een week ziek ziek ziek in mijn bed gestoken.
  Door mijn lupus ben ik risicopatiënt en Kleine Kadee is dat ook. Hier wordt de spuit dus gezet.
  Ik heb sindsdien geen griep meer gehad.
  Al voelt de doorsnee dag met lupus wel aan als ‘grieperig’. Moe, spierpijn, gewrichtspijn, koortsig (zonder daarom ook echt koorts te hebben)…

 6. De echte griep, influenza dus, waarvoor de vaccins ontwikkeld worden, heeft niets te maken met buikgriep. Buikgriep is eigenlijk een wat misleidende term, juist omdat het geen variant van griep is. Als je echt getroffen bent door influenza lig je een week in bed met hoge koorts, barstende koppijn en een hele rits andere symptomen. Buikgriep duurt meestal een dag of drie, situeert zich voornamelijk ter hoogte van de darmen en hoge koorts komt er doorgaans niet bij. Tegen buikgriep kan je je helaas niet beschermen, er bestaan dan ook ontzettend veel varianten van.

 7. Ik ben zo “blij” met je bericht. Ik verzorg Me het laatste jaar echt Super goed, voldoende vitamientjes enz… Nu lig ik sinds vrijdag uit te zieken in de zetel 😒 Ik heb geen tijd om ziek te zijn… Maar ik kan ni anders koorts hoesten, snot… Bweik!!! Mocht er iets tegen bestaan alles is welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s