Opruimwoede

Neen, ik had geen goede voornemens voor 2016. We gingen het dit jaar beperken tot “rust”. Geen grootse projecten, geen omwentelingen op wat voor vlak dan ook. En toen werd ik gedwongen tot een zetelweek. En terwijl mijn lijf de pauzeknop induwde, bleef mijn hoofd maar doormalen. Uiteraard zit de bijna afgewerkte “tuinkamer” daar voor veel tussen. We hebben de ruimte intussen en die valt een pak groter uit dan ik op voorhand had ingeschat.

En dus is mijn hoofd beetje bij beetje aan het inrichten. Krijgen we van overal input en beginnen we ons samen stilaan een beeld te vormen van hoe de ruimte er zou kunnen uitzien. Laten we ons adviseren, want uiteraard hebben we elk ons eigen idee en proberen we nu er iets “van ons” van te maken. Ver staan we nog niet, we zitten echt nog in de creatieve ideeënfase. Die ik trouwens, samen met het uiteindelijke resultaat, het leukste vind. Alles er tussenin – het plannen, het uitvoeren, het verhuizen – heeft ook wel zijn charme. Maar ik beken: eenmaal we een plan hebben, word ik (te) ongeduldig en wil ik liefst van al alle stappen overslaan en van idee meteen naar uitvoering overgaan.

Toch bedacht ik me vorige week dat je moeilijk kan verhuizen zonder op te ruimen. We wonen hier intussen 13 jaar, we hebben wel één en ander verzameld. We hebben veel herinneringen bewaard, maar ook veel rommel. Of spulletjes waarvan je denkt dat ze mogelijk ooit nog eens hun nut zullen bewijzen, maar die intussen al jarenlang stof liggen te vergaren ergens in een lade of een kast.

Aangezien we hier binnenkort met kasten zullen schuiven, aangezien er kamers geswitcht zullen worden, zullen we sowieso heel wat kasten moeten leegmaken. En ik denk dat dat het moment is om eens drastisch op te ruimen. Of ik dat Marie Kondo-gewijs wil aanpakken (word ik hier nog blij van? Indien niet, maak je van je hart een steen en stuur het naar de Kringwinkel) laat ik in het midden, maar er mag en kan wel één en ander verdwijnen. Plaats maken voor nieuwe rommel ;-).

Toevallig las ik vandaag dan ook nog de blog van Misssexandthecity. Zij wil hetzelfde doen met haar kleerkast. Ze wil “minimalisme”. In eerste instantie vond ik haar uitdaging poepsimpel, want zoveel kleren draag ik niet. Maar het venijn zit ‘m wel degelijk in de staart: ik draag misschien niet zoveel kleren, maar ik heb ze wel. En een groot aantal blijft gewoon in de kast hangen. En misschien is het tijd om daar ook eens kritisch door te gaan. Voor een stuk doe ik dat elk jaar wel bij de wisseling der seizoenen, wanneer we de winterkleren door de zomerkleren vervangen en omgekeerd, maar ik durf (voor mezelf) niet streng genoeg zijn.

Zo hangen er in mijn kleerkast een stuk of 8 (of misschien wel 10) jeansbroeken waarvan ik er maar een stuk of 4 regelmatig draag. De rest hou ik bij voor als ze terug in de mode komen, of om thuis te dragen, of omdat ik ze gewoon niet durf weg te gooien. En dan hebben we het nog niet over de T-shirts (met korte of lange mouwen), pulletjes, jasjes, jurken, rokjes en schoenen. Maar tegelijkertijd ontbreken dan weer bepaalde kledingstukken (zoals een geklede blouse of een dikke, warme winterpull) in mijn garderobe… Hoog tijd om wat te gaan reorganiseren.

clean

En dus zijn we precies 11 dagen ver in het nieuwe jaar en zit ik dus toch met “een opruimprojectje” voor 2016. Eentje waar allicht weer wat meer tijd zal inkruipen dan ik me nu voorneem ;-). Maar ach, een mens moet toch wat om handen hebben. En de echtgenoot vond dat 10 dagen rust in mijn geval toch al echt wel (te) veel was…

Wat zijn jullie plannen voor 2016? Hebben jullie grootse projecten in het verschiet of voorzien jullie een rustig jaar?

Advertentie

13 gedachten over “Opruimwoede

 1. Haha, ’t is de tijd van ’t jaar zeker? Ik heb vandaag de kleerkast van de echtgenoot uitgemest, en alles waar IK niet blij van word mag HIJ niet meer aandoen 😉
  Verder heb ik ook grote kuis gehouden in mijn garderobe. Ik heb nog veel meer dan Miss beschrijft, maar heel veel “basics”, die eerder tijdloos zijn, en onderling vlot combineerbaar. Alleen een “bernadette” of een dikke zachte trui wil ik nog vinden in solden.
  Deze al gevonden? : http://minimalisme.be

  • Ik ben ook van plan in stukken en brokken een hele hoop uit huis te zetten. Benieuwd of het lukt. Goede voornemens duren maar tot de 3e maandag van januari, veel tijd heb ik dus niet meer 😉

 2. Ook bij ons zijn er plannen om een aantal kasten eens flink uit te mesten. Mijn kleerkast doe ik elk jaar wel eens, maar ik kan het nooit over mijn hart krijgen om streng te zijn. Daar zal dit jaar toch verandering in moeten komen. Onze tweede slaapkamer is een soort bibliotheek/strijkkamer/archief en daar ga ik eens flink opkuisen en de papierwinkel ordenen. Ik zal er alleszins nog mijn werk aan hebben. Succes met jouw ‘opruimproject’!

 3. Ik heb een gelijkaardig plan voor dit jaar. Opruimen gaat volledig tegen mijn natuur in, maar ik moet, want ik heb rust in mijn hoofd nodig en dat kan alleen als er rust in de ruimte is. Mijn kleerkast heb ik al aangepakt. (Nu heb ik bijna geen kleren meer, en ik haat shoppen, dus dat is ook niet ideaal). De volgende stap is de zolder. Daar liggen zoveel dingen stof te vergaren, terwijl ze zo goed van pas kunnen komen voor andere mensen. En ik ga ook boeken weggeven dit jaar, veel boeken! Het werkt toch aanstekelijk, merk ik, die opruimwoede overal.

 4. Opruimen kan soms zelfs erg leuk zijn, zeker op een regenachtige weekenddag 🙂
  Met dat minimalisme ben ik het niet helemaal eens, maar ieder zijn ding…
  Ik ben er wel van overtuigd dat je niet iets moet bijhouden voor “als het terug in de mode komt”…. dat werkt niet!
  Veel succes!! 🙂

 5. Ik moet zeggen, ik heb al 2 selecties achter de rug en hoe minder in mijn kast hoe opgeluchter ik me voel,…….badkamerkastje werd ook aangepakt,…en ik ben benieuwd hoe ik het ga stellen met de 30 stuks kleren ( jas en schoenen niet meegerekend) die in mijn kast hangen :-). Er is nog een doos met ” te missen winterkleren” is die niet open geweest eind maart gaat ze de deur uit,…..en de doos met lentekleren staat al klaar :-),…het enige dat ik moet bijkopen is een mooie trench coat en een leren biker jasje 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s