Equal Pay Day en waardering voor moeders

Het was deze week weer wat in de pers. Eerst had je de vrouwelijke CEO die “sorry” zei tegen alle werkende moeders en daarna kreeg je vrijdag een hele dag artikels over je heen dat vrouwen nog altijd veel minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Het loonverschil tussen mannen en vrouwen kan gedeeltelijk verklaard worden door het feit dat vrouwen meer deeltijds werken dan mannen. Maar eerlijk is eerlijk, dat verklaart het loonverschil niet helemaal.

Uiteraard vind ik dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk hetzelfde loon moeten ontvangen, ook al zal het in de praktijk vaak anders uitdraaien. Hier wordt meer dan genoeg terecht tegen geprotesteerd. Maar dat vrouwen die deeltijds werken minder verdienen, wordt wel nogal makkelijk “aanvaard”. En dat deeltijds werken meteen ook inhoudt dat je niet in aanmerking komt voor opslag of promotie, moet je er ook maar bij nemen. Ergens is het dus de schuld van de vrouwen zelf dat ze minder verdienen. Het is ook makkelijk op te lossen: als alle vrouwen voltijds gaan werken, zijn meteen alle onrechtvaardigheden van de baan.

Dat geloof je zelf toch ook niet? En is dat niet de makkelijkste oplossing? Ik heb er als mama jaren geleden bewust voor gekozen om een stapje terug te zetten. Wij kozen als koppel samen voor kinderen en we wilden er ook voor onze kinderen zijn. Het was mijn keuze om één dag in de week te nemen om er voor de kinderen te zijn. Dat ik daardoor ook financieel een stapje terug zette, nam ik erbij. Het was de prijs die ik betaalde voor één dag per week voor mijn kinderen.

Maar voor veel mama’s zitten er nog wat addertjes onder het gras. En dat is op voorhand veel moeilijker in te schatten. Je telt in één klap ook een pak minder mee. Je bent er immers één dag per week niet meer. Dat je je de andere dagen wel dubbel en dik plooit om je te bewijzen, speelt geen rol meer: je bent geen volwaardig lid meer van het team.

Sommige zaken gaan aan jou voorbij: je kan niet geloven hoeveel belangrijke zaken er gebeuren nét op de dag dat jij er niet bent. Je wordt ook telkens opnieuw over het hoofd gezien als er opslag wordt uitgedeeld of als er promotie gemaakt kan worden. Leiding geven, dat kan toch niet als je er een dag niet bent? Stel je voor dat er net die dag een ramp gebeurt en jij bent er niet om alles in goede banen te leiden?

Ik heb daarin wel geluk gehad. En ik paste me aan. Als het nodig was, ging ik ook op mijn “meisjes”-dag wel werken. Ik heb me dubbel en dik geplooid om me te bewijzen. Ik wou tonen dat je ook – met een dag minder – volwaardig deel kan uitmaken van een team. Het vergt creativiteit en flexibiliteit. Maar het was het waard. Ik heb altijd een inhoudelijk uitdagende job willen hebben, maar ik wilde die wel kunnen combineren met onze meisjes. Dat betekende wel dat ik – indien nodig – telefoontjes beantwoordde én van thuis uit bijsprong. Dat hield ook in dat de meisjes op de piekmomenten wel naar de oma’s gingen, zodat mama kon gaan werken.

En ja, ik was vaak de eerste die vertrok op drinks of after work party’s. Ik was graag op tijd thuis om mijn meisjes nog even te knuffelen voor ze in bed kropen. En neen, ik zat meestal niet tot 19, 20 uur te werken. Ik was graag op tijd thuis voor het avondeten… Maar de dagen dat ik wel langer werkte, bleek er toch niet heel veel volk te blijven hangen tot een diep stuk in de avond… Maar was ik daardoor een mindere werknemer?

Zolang je beoordeeld wordt enkel op je deeltijds werken, zal je inderdaad minder verdienen én zal je niet in aanmerking komen voor promotie. Maar als je een baas vindt die verder wil kijken dan enkel je deeltijdse statuut, die je wil beoordelen op wat je ook effectief presteert, dan zou het geen rol mogen spelen of je al dan niet voltijds werkt. En dan zou je hetzelfde moeten verdienen als je collega’s die hetzelfde werk uitvoeren. Of je nu man of vrouw bent, of je nu vrijgezel bent of getrouwd, of je nu deeltijds werkt of voltijds. (Uiteraard zal jouw voltijdse collega 5/5 verdienen en jij 4/5), maar het startbedrag zou wel hetzelfde moeten zijn…

En dan vind ik dat moeders het recht moeten hebben om te kiezen voor deeltijdse arbeid, zonder dat ze zich meteen veroordelen tot inhoudelijk minderwaardige jobs die ook nog eens minder betaald worden. Voor mij draait “equal pay day” dan ook niet in eerste instantie om gelijke lonen voor mannen en vrouwen, maar wel om vrije keuze…

Wil je als mama graag meer thuis zijn voor je kinderen? Dat is jouw keuze. Dat je op korte termijn inlevert, vind ik nog enigszins te begrijpen. Maar dat je op lange termijn telkens en telkens opnieuw moet opboksen tegen de onrechtvaardige consequenties (de vooroordelen, geen opslag, geen promotie, lager pensioen,…), daar blijf ik moeite mee hebben.

http://speakup.equalpayday.be/video

11 gedachten over “Equal Pay Day en waardering voor moeders

 1. Groot gelijk!
  Kleine aanvulling: niet alleen moeder, maar ook vaders moeten het recht hebben om te kiezen voor deeltijdse arbeid! Want laat ons eerlijk zijn, zo’n professioneel succesvolle man die doodleuk meedeelt dat hij vanaf nu woensdag niet meer werkt om bij de kindjes te kunnen zijn, het doet wenkbrauwen fronsen. Er wordt gefluisterd dat hij zo ver onder de sloef zou liggen dat zijn carrière op sterven na dood is. Dat hij het dan blijkbaar allemaal niet zo interessant en levensbelangrijk vindt, dat werk dat hij doet.
  Want vergis je niet: een vrouw die deeltijds gaat werken, is “normaal” – ook al kunnen veel bedrijven de beperktere beschikbaarheid inderdaad moeilijk loskoppelen van de verantwoordelijkheden en promotiekansen die wél nog aan de orde zijn. Maar een man die deeltijds gaat werken is “vreemd”, uitzonderlijk. En ook hij zal tegen een hoop vooroordelen moeten opboksen. Al is het maar omdat inderdaad in de meeste gezinnen de man meer verdient en het dus “logischer” is dat de vrouw thuis blijft.

  • Gender inequality is een totaal andere topic dan “deeltijds werken ongelijkheid” volgens mij. Bij deeltijds werken kijken mannen en vrouwen inderdaad tegen dezelfde “vooroordelen” aan.
   Dat deeltijds werken gevolgen heeft voor loopbaan en mogelijkheden is jammer maar niet helemaal onbegrijpbaar.
   Dat vrouwen die hetzelfde werk doen als mannen toch niet hetzelfde betaald krijgen vind ik onbegrijpelijk. In de bedrijven en functies waar ik werkte was dat volgens mij niet het geval.

   • Klopt. Ik weet dat het zeker overal geen evidentie is, maar ik vind het zelf niet meer dan logisch dat je voor dezelfde functie gelijk vertrekt. Ik vind dat je gelijk hebt dat je beide zaken eigenlijk niet mag koppelen, maar dat is voor een stuk wat er wel uit de persartikels naar voor kwam. Een groot stuk van de ongelijkheid komt uit het deeltijds werken van vrouwen. Maw als vrouwen voltijds werken, is het voor een groot stuk opgelost. Het is dus de schuld van de vrouwen, want zij kiezen voor deeltijds werken, dus kunnen en hoeven we er niks aan doen…

  • Daar ben ik het volledig mee eens. Ook mannen moeten voor hun gezin kunnen zorgen. Maar blijkbaar worden zelfs de 10 dagen vaderschapsverlof niet altijd even makkelijk toegekend. Ik heb de indruk dat we enkel tellen als we werken, als we opleveren. Al de rest doet er blijkbaar niet meer toe en daar heb ik het heel erg moeilijk mee.

   • het is toch een verzuchting van velen, dus ik hoop dat er toch stilaan iets verandert in de manier waarop werkgevers en overheid met dat nieuwe evenwicht om gaan. Het feit dat flexibele werkuren en telewerk bij heel wat bedrijven al ingeburgerd zijn, stemt mij hoopvol, dat was 10 jaar geleden ook wel anders!

 2. Is eigenlijk erg he dat het in deze tijd nog altijd zo werkt hier…. we zouden een voorbeeld aan Scandinavië moeten nemen daar kan het dus wel….

 3. We lopen gewoon elke maand een paar schoenen kwijt :-). Ik heb altijd fulltime gewerkt en nu vraag ik me echt af of het dat waard was,…je moet je in onmogelijke bochten wringen om alles in goede banen te leiden en dan mag er niks mis gaan,……ik zou het niet meer opnieuw doen en als het morgen financieel haalbaar is, zet ik ook een stap terug, want een carriere is een luchtbel, niks meer en niks minder, je investeert beter in jezelf en in je kids,….

 4. Ik zou graag wat minder uren werken alleen is het niet het lesgeven waar de tijd in gaat en daardoor heeft minder werken geen zin. Tzijn de klassenraden, het verbeterwerk enz… En die blijven gelijk ook l doen we minder uren… Tsja 😉 maar ik zou de papa hier graag ook een “vrije” dag gunnen alleszins…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s