“Offedoeme, Kluis eweest”

Sint1_mini December is nu echt goed gestart. Sinterklaas is hier weer gepasseerd… Onze dames waren duidelijk braaf geweest, want de Sint had één en ander in petto.

De Sint komt hier al jaren volgens een vast stramien. Op een vrijdagavond rond Sinterklaas mogen onze dames hun schoentje zetten. Uiteraard hoort daar een pintje bij (eentje voor Sinterklaas en eentje voor Zwarte Piet), een wortel en suikerklontjes voor het paard van Sinterklaas. (De wortels waren wel op. De jongste kwam met de kom geraspte wortels, maar we hebben het dan maar zo gelaten 😉

Dan gaan onze dames braafjes slapen. Een uur of twee later, als we zeker zijn dat ze in dromenland liggen (dat wordt gecontroleerd 😉 ), dan halen de hulpjes de cadeautjes boven en stallen we alles uit op tafel. We schrijven er briefjes bij met de naam op, trekken al een aantal foto’s en dan gaan ook wij nog even slapen.

Hoe jonger onze dames waren, hoe vroeger ze aan ons bed stonden. Nu weten ze intussen al dat ze niet voor 8.00 uur naar beneden mogen. Bovendien is de oudste stilaan echt wel in haar tienerjaren aan het raken en slaapt ook zij al graag eens uit in het weekend. De jongste stond dit jaar al om 8.10 uur naast ons bed, maar heeft nog tot 9.30 uur geduld moeten oefenen tot ook de oudste wakker was.

Sint_miniDan gaat de mama als eerste naar beneden. Ik stel me op met het fototoestel in aanslag en roep dan naar boven dat ze mogen komen. Ik probeer elk jaar de gezichtjes te trekken op het moment dat ze zien wat er op tafel staat. Vooral de jongste heeft een nogal expressief gezicht, wat zalige foto’s oplevert. En dan vliegen ze in hun speelgoed.

Er waren tijden dat wij dan aan de slag mochten. Dan hadden onze dames weer één of ander Playmobil-huis/kasteel/school of zo “gevraagd” en mochten de mama en de papa hun voormiddag opofferen om dat ineen te steken. Maar toen werd de oudste groot genoeg om dat van ons over te nemen en konden wij al “rustig” gaan ontbijten. En intussen is ook de kleinste meer dan groot genoeg om haar hand niet meer om te draaien voor het ineensteken van een beetje Playmobil.

De oudste is intussen al “te groot” voor Sinterklaas. Ze is 13. Eigenlijk brengt de Sint dus geen speelgoed meer voor haar. Maar dat kreeg de mama niet over haar hart. En dus hadden we stiekem voor haar voor een pyjama gezorgd. Kwam het even goed uit dat we vorige week naar een babyborrel moesten en een cadeautje zochten voor ons achternichtje. Kon ik meteen even bij de oudste polsen naar wat zij mooi vond. En dus bracht de Sint een nuttig ding. Maar ze leek er wel blij mee.

Sint3_miniIk denk dat wij de familietraditie hier gewoon gaan verderzetten. De Sint zal blijven komen tot de dochters met hun kinderen hun cadeautjes komen uitzoeken. Want ook de mama geniet nog te hard van het uitzoeken van een geschikt geschenkje. En de dochters worden – zeker in examentijden – graag nog eens verwend…

PS: De titel is familiegeschiedenis. Toen mijn moeders vader op 6 december jaren geleden te zien kreeg wat de Sint voor hem gebracht had, ging dat gepaard met de uitroep “Offedoeme, Kluis eweest” oftewel “Godverdomme, Sinterklaas is geweest”…

Advertentie

5 gedachten over ““Offedoeme, Kluis eweest”

  1. 🙂 Wat mooi. En ook hoopgevend, die woorden: ‘rustig ontbijten’. En met twee meisjes in huis is chocolade toch ook altijd welkom, zou ik zo denken. Niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s