Hét favoriete dessert van de jongste dochter. Het basisrecept voor de mousse van melkchocolade komt uit “Smakelijk! 1”, één van de fantastische kookboeken van Colruyt. Het recept voor de witte chocomousse is een eigen variant. Wij gebruiken geen gelatineblaadjes. De witte chocomousse is dan ook redelijk lopend.
Ingrediënten voor de mousse van melkchocolade:
- 200 g melkchocolade
- 4 eieren
- 4 afgestreken eetlepels suiker
Ingrediënten voor de mousse van witte chocolade:
- 200 g witte chocolade
- 4 eieren
- 3 afgestreken eetlepels suiker
Bereiding:
- Smelt de chocolade au bain-marie
- Klop het eiwit stijf
- Klop de eierdooiers met de suiker tot het mengsel in volume verdubbeld is en witter kleurt
- Voeg de gesmolten chocolade toe en meng snel en stevig
- Schep het opgeklopte eiwit voorzichtig door het chocolade-ei-mengsel en meng goed door elkaar
- Giet de chocolademousse in kleine potjes en laat minstens een paar uur opstijven in de koelkast
Tips:
- Wil je gemengde potjes maken (duo-mousse), dan begin je met de melkchocolade, die is zwaarder. Je giet de potjes halfvol en plaatst ze al even in de koelkast om al wat op te stijven voor je de witte chocomousse toevoegt.
- Bij mij zit er een afwas tussen de bereiding van beide mousses, dat geeft de mousse van melkchocolade de tijd om wat op te stijven. 😉
- Voor een goed resultaat neem je goede chocolade. Ik heb deze mousse ook al gemaakt met huismerken, maar dan is de mousse sowieso vrij lopend. Bij de “betere” chocolade heb je dat probleem normaal gezien niet.
- Maak je porties niet te groot, dit is een zwaar dessert. Wij gebruiken kleine glazen potjes (van roze yoghurt), voor ons de perfecte maat.
- Ik gebruik de mixer voor het opkloppen van het eiwit en het eigeel-suiker-mengsel en voor het toevoegen van de gesmolten chocolade. Voor het bijvoegen van het eiwit gebruik ik de garde.
Smakelijk!
Bigs favoriete dessert, heb het recept opgeslagen, zal hem een van de dagen eens verrassen,..
Pingback: Liebster Award – deel 2 | Tifosa
Pingback: Vijf op vrijdag: mijn succesrecepten | Tifosa