5 liedjes die mijn leven veranderden

Nog eentje in het kader van #projectblogboek. De originele opdracht was “5 boeken die je leven veranderden”, maar daar zit ik nog over te kauwen. Te veel gelezen, te moeilijke keuzes. Dus, als tussendoortje, de 5 liedjes die mijn leven veranderden…

Beginnen doen we uiteraard met Bruce Springsteen. Hét idool van de echtgenoot toen ik hem leerde kennen. Nog altijd trouwens 😉 Volgens één of andere muziekrecensent bestaan er 2 soorten mensen: zij die Springsteen nooit live gezien hebben en zijn fans. Voor mij klopt dat. Uit liefde vergezelde ik de echtgenoot naar een eerste optreden van The Boss. Er zouden nog vele optredens volgen, met volle goesting. TW Classic vorig jaar was mijn 11e optreden en elke keer opnieuw ben ik onder de indruk van de energie, de intensiteit, het uithoudingsvermogen, de humor en het muzikale aspect (natuurlijk). Restte nog de (zware) keuze voor het nummer. Het is “If I Should fall behind” geworden. Deze versie zet de E Street band in de spotlights, ook de betreurde “Big Man” Clarence Clemons. Omdat de E Street Band meer is dan een begeleidingsband, omdat er toch een verschil is tussen Springsteen met en zonder… En omdat het nummer erbij was op een speciaal moment in mijn leven.

Daarnaast mag Pearl Jam zeker niet ontbreken in mijn lijstje. Als kind van de jaren ’90 werd ik toen al weggeblazen door “Ten”, met onder andere “Alive”, “Black” en “Jeremy”. Wij hadden tickets voor het afgeblazen optreden op Rock Werchter in 2000, na de doden op het Roskilde-festival. Het was daarna wachten tot het Sportpaleis 2006 voor we Pearl Jam voor het eerst live in actie zagen. Geweldige band. Perfecte kuismuziek trouwens, wees maar zeker dat het met Pearl Jam vooruit gaat. 😉 Ik heb gekozen voor “Just Breathe”, waarin Eddie Vedders warme stem fantastisch beeldend klinkt.

Nummer 3 is “Run” van Snow Patrol, ook al in een live uitvoering. Telkens opnieuw krijg ik kippenvel bij het bekijken ervan. De band heb ik ook al twee keer aan het werk gezien. Tijdens zijn optredens getuigt de sympathieke zanger Gary Lightbody van een geweldige nuchterheid en van de nodige zelfrelativering. Remember Music for Life 2011.

Ook Stromae hoort thuis in mijn lijstje. Belg, jong en een enorm cadeau voor alle leerkrachten Frans. In zijn eentje heeft Stromae Frans weer (eventjes) hip en sexy gemaakt. Ik koos voor “Papaoutai”, omwille van de fantastische combinatie van de opzwepende beat met de ontnuchterende tekst én omdat de oudste dochter vorig jaar een fantastisch hiphopoptreden op dit nummer bracht.

Het laatste nummer is misschien wel het liedje dat het meest invloed gehad heeft op mijn leven. “Gente di mare” vormde immers de directe aanleiding voor mijn Italiaanse studiekeuze. Ik zat in het 2e middelbaar, keek naar het Eurovisiesongfestival en wou weten waarover Tozzi en Raf het hadden in hun geweldige nummer (dat overigens, als ik me goed herinner, als derde eindigde. Johnny Logan won met “Hold me now”). Jaren later studeerde ik Frans-Italiaans en begreep ik eindelijk de melancholie uit het nummer.

Bij deze mijn top 5:

 1. Bruce Springsteen – If I Should Fall Behind
 2. Pearl Jam – Just Breathe
 3. Snow Patrol – Run
 4. Stromae – Papaoutai
 5. Tozzi & Raf – Gente di mare

Ik ben vast en zeker nog een heleboel liedjes vergeten. Muziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Vaak zijn (mooie) herinneringen ook gelinkt aan liedjes. Zo zal Runaway Train in mijn geheugen altijd verbonden zijn met Praag en hoort Gustavo Lima dan weer bij vakantie (Italië).  Ik zie onmiddellijk mijn 2 dochters voor mij, lachend en dansend.

Hebben jullie ook zo’n liedjes? Stuur jullie top vijfjes gerust door. Ik ben benieuwd…

Advertentie

4 gedachten over “5 liedjes die mijn leven veranderden

 1. Gustavo Lima zal voor mij toch altijd het liedje zijn, dat onze kleine pasgeboren meid, kon kalmeren… Echt fantastisch om zien!
  Over een top 5 zal ik eens diep moeten nadenken 😉

 2. Bij mij was het al ‘Nosa’ dat de klok sloeg toen ik zwanger was van onze Kleine Man. Maar eenmaal hij geboren was, begon hij te huilen bij het horen van dat liedje. Oeps…
  Een hele top 5? Ik ga er mijn hoofd eens over breken.
  Liefs, Me, Myself and We.

 3. 1. Roxette – The Look -> cassettes (jawel) van zus en broer grijs gedraaid tijdens mijn jeugd
  2. Mylene Farmer – Désenchantée -> fijne taalvakanties in Wallonië
  3. Meatloaf – Paradise by the dashboard light -> studententijd in Leuven, eerste cantus
  4. Coldplay – The Scientist -> lievelingsliedje van lievelingsgroep
  5. Depeche mode – Enjoy the silence -> liedje met hubbie
  6. Bart Herman – Slaap mijn kind -> geen uitleg bij nodig 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s