Sinds een paar weken ben ik een nieuw project gestart: ik ben de succesrecepten van ons gezin aan het verzamelen in een notaboekje. Een erfstuk voor de kleinkinderen ooit, wie weet 😉
Het is een work in progress: momenteel staan er een 30-tal recepten in, maar ik moet nog langs de oma’s om daar wat recepten te verzamelen en liefst wil ik alle recepten ook nog aanvullen met de nodige afbeeldingen… We zijn dus nog wel even bezig, maar bij deze een eerste recept…
Lasagna alla Nele
Ingrediënten voor de bolognaisesaus:
- 2 uien
- 4 teentjes look
- 2 wortelen
- 1 paprika
- 1 courgette
- 500 g (kippen)gehakt
- 3 doosjes tomatenpassata (500 g/stuk)
- spaghettikruiden
- oregano
- basilicum
Ingrediënten voor de bechamelsaus:
- 100 g boter
- 100 g sausbloem
- 1,8 l melk
- nootmuskaat
- peper
- zout
- 100 g gemalen mozzarella
- 100 g gemalen sterke kaas (bv. Grangusto van Galbani)
Voorbereiding:
- Snipper de uien fijn
- Pel de teentjes look
- Snijd de wortelen in schijfjes
- Snijd de paprika in blokjes
- Schil de courgette, haal de zaadjes eruit en snijd in blokjes
Bereiding van de bolognaisesaus:
- Doe een eetlepel olijfolie in een kookpot en verhit
- Voeg de uien toe en laat glazig worden
- Voeg vervolgens de look, de worteltjes, de paprika en de courgette toe en laat nog even stoven.
- Voeg de tomatenpassata toe
- Voeg de spaghettikruiden toe, de oregano en de basilicum (verhouding oregano/basilicum is 2/1) en breng aan de kook
- Bak intussen in een steelpan het gehakt in een eetlepel olijfolie
- Van zodra het gehakt bruin ziet, voeg je het toe aan de saus
- Laat de saus nog even doorkoken
Als je de tijd hebt, maak je de bolognaisesaus de avond tevoren. Bolognaisesaus smaakt altijd beter als ze heeft kunnen trekken…
Je kan ook altijd champignons toevoegen. Dan stoof je ze tevoren even aan, zodat je het overtollige vocht kan afgieten, maar mijn dames zijn niet dol op champignons. Wij verkiezen dus de versie zonder.
Wat het gehakt betreft, heb je de keuze. Wij prefereren kippengehakt omdat dat minder vet is, maar qua smaak is er weinig verschil. Ik heb ook ooit de versie met quorn gemaakt (niemand – zelfs onze hond niet – had door dat we vegetarisch aan het eten waren), maar dan heb je minder “beet” en dat misten wij wel…
Bereiding van de bechamelsaus:
- Smelt de boter in een pot
- Voeg de bloem toe en meng goed
- Kruid met nootmuskaat, peper en zout
- Voeg onder voortdurend roeren de melk toe en breng aan de kook
- Voeg de kaasmengeling toe en meng goed tot je een gladde saus hebt
Bereiding van de lasagna:
- Vet de vorm goed in met olijfolie
- Begin met een bodempje bolognaisesaus
- Leg dan de lasagnavellen
- Giet er de witte saus over
- Leg weer een laagje lasagnavellen
- Leg een laagje bolognaisesaus en leg er 2 sneetjes hesp op
- Leg weer een laagje lasagnavellen
- Je wisselt af tussen de witte saus en de bolognaisesaus met hesp
- Je eindigt met een laagje witte saus, je bestrooit dit met een laagje kaas (de grangusto) en legt er hier en daar een klontje boter op
- Dit plaats je in een voorverwarmde oven (op 200 graden) tot je een bruine korst ziet en je de belletjes in de saus ziet (zo’n 20 à 30 minuten, afhankelijk van de grootte van je lasagna)
Smakelijk!
Mmmm! Ga ik zeker eens proberen! Wij kopen altijd voorverpakte, maar er gaat toch niets boven verse? Zo’n boekje ben ik ook ooit aan begonnen, maar is stilgevallen… Nu ik het zo bij jou zie, ga ik er eens opnieuw aan beginnen. Tussen de soep en de patatten…
Liefs, Me, Myself and We.
Er gaat inderdaad niks boven verse. Een keer proberen en je bent voor altijd verkocht 😉 Bovendien hebben we altijd te veel, dat steken we dan in onze diepvries voor als we eens geen tijd hebben en snelsnel eten op tafel willen krijgen…
Das de lekkerste ter wereld!!!😋
Date: Sun, 12 Oct 2014 09:33:06 +0000
To: kaat.goossens@hotmail.com
Das de lekkerste ter wereld!!!
Date: Sun, 12 Oct 2014 09:33:06 +0000 To: kaat.goossens@hotmail.com
Pingback: Liebster Award – deel 2 | Tifosa
Pingback: Vijf op vrijdag: mijn succesrecepten | Tifosa