Een beetje respect alstublieft!

Het is niet altijd schoon, het spektakel op en naast de voetbalvelden. En neen, we hebben het (nog) niet over het spelniveau in onze Belgische Jupiler League. Waar is de sportmanship gebleven? Het respect? De sportiviteit?

De vele vuile overtredingen zijn de laatste maanden niet meer te tellen: de aanslag op Neymar, de aanslag van Neuer, de donkerrode kaart van Defour, het gebroken been van Anthony Vanden Borre,… Per ongeluk, excuseert de dader in kwestie zich dan telkens… Het was zo niet bedoeld…

Per ongeluk? Dat durf ik ten zeerste te betwijfelen. Dat je het niet doet met de intentie om je tegenstander zwaar te blesseren, mag ik hopen. Maar kom me niet zeggen dat je niet de bedoeling hebt om je rivaal (tijdelijk) uit te schakelen en liefst van het veld zien te gaan. Voetbal is oorlog en in oorlog en liefde is alles geoorloofd, blablabla… Waar is het eergevoel van de voetballers gebleven? Is een zege niet meer waard als je ze verovert op de sterkst mogelijke tegenstander? Ja, Duitsland won met 7-1 van Brazilië en had die halve finale allicht altijd gewonnen, ook met Neymar erbij. Maar zou het dan even gemakkelijk geweest zijn?

En graag ook een beetje sportiviteit naast het veld. Als Steven Defour met iets meer respect naar aartsrivaal Anderlecht gekeken had in zijn rode periode, was zijn paarse start allicht iets minder in mineur verlopen. Dat geldt overigens ook voor ons, fans. Na de collectieve waanzin rond onze prachtige gekleurde Rode Duivels, gaan we bij de start van de Belgische voetbalcompetitie alweer onze zwarte tegenstander uitjouwen? Dat heet racisme. Dat is wettelijk strafbaar. Proficiat Fred Vanderbiest voor uw duidelijke afkeuring.

Laat dan de US Open maar snel weer beginnen. Zodat we kunnen genieten van de sportieve rivaliteit tussen Federer, Murray, Djokovic,… (helaas zonder titelverdediger Nadal). Altijd op het scherp van de snee, altijd met het nodige respect. Altijd eerlijk in de matchanalyse en nooit te beroerd om een sterkere opponent te feliciteren. En laat gentleman Federer dan nog één keer zegevieren om in schoonheid afscheid te kunnen nemen…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s